- 2014. január 20., 18:01
Legalábbis Amerikában. Hamarosan a többi stúdió is léphet, az analóg film ugyanakkor még nem fog teljesen eltűnni.
Hirdetés

Az LA Times információ szerint a Paramount Pictures teljesen átállt a digitális forgalmazásra, már ami az amerikai terjesztést illeti: a stúdió filmjei már csak és kizárólag digitális adathordozón jutnak el a mozikba. Az első olyan film, amely analóg adathordozón már nem került belföldi terjesztésre, az a Wall Street farkasa című dráma volt. Érdekesség, hogy a filmstúdió hivatalosan nem jelentette be a digitális átállást, és a kiszivárgott hírekre sem reagált.

Statisztikák szerint az amerikai mozik 92 százaléka már fel van készülve a digitális kópiák kezelésére, a maradék 8 százaléka tartozó filmszínházaknak viszont le kell cserélniük az analóg eszközöket, ha a Paramount filmjeit is vetíteni szeretnék. Erre minden bizonnyal sor fog kerülni, mert iparági elemzők arra számítanak, hogy hamarosan az összes nagy amerikai filmstúdió felhagy a filmek 35 mm-es analóg adathordozón történő belföldi disztribúciójával. A digitális átállásnak számos előnye van: olcsóbb a terjesztés (nem kell hardveres kópiákat kiszállítani) és olcsóbb a vetítők üzemeltetése is. A technológiának ugyanakkor ellenzői is akadnak, például azért, mert az analóggal szemben a digitális technológia limitált felbontással dolgozik. Egyébként a hollywoodi szuperprodukciók mind a mai napig nem feltétlenül digitális gépekkel készülnek, a mozik negyede-harmada még mindig 35 mm-es filmre kerül, nem pedig valamilyen digitális adathordozóra.

Arra ugyanakkor még várni kell, hogy az analóg filmek teljesen eltűnjenek a mozik világából. Amíg a hazai (amerikai) piacon a filmstúdiók a digitális technológia magas penetrációja miatt megtehetik, hogy a kevés elmaradott műszaki megoldással rendelkező filmszínházat fejlesztésre kényszerítik, világviszonylatban ez nem működik – egy hasonló döntés a globális piacon legalábbis könnyen a visszájára fordulhatna, ha a csak analóg technológiával rendelkező intézmények egyszerűen nem vetítenék az amerikai stúdiók filmjeit.

Ez is érdekelhet
2020. június 3., 08:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 5., 12:00
Hozzászólások