- 2014. február 13., 16:16
Viszont elképzelhető, hogy az Icon exkluzív, csak az amerikai piacra szánt modell lesz.
Hirdetés

A Mobile World Congress 2014-ig már csak bő egy hét van hátra, a gyártók viszont már megkezdték a szokásos párbajt, és a kiszivárogtatások után most már hivatalos bejelentésekkel is egyre gyakrabban találkozhatunk. Ezúttal a Nokia rántotta le a leplet egy új csúcskészülékről, amely szakít az eddigi dizájnnal, ráadásul a műanyag helyett fém készülékházba került.

A Nokia Icon (anyakönyvezett nevén Lumia 929) egy igai erőmű, Snapdragon 800-as processzor (négy mag, 2,2 GHz-es működési frekvencia), 2 GB memória és Adreno 330-as GPU dolgozik benne, kijelzője pedig egy 5 colos AMOLED, Full HD felbontással. A telefonba 32 GB belső memória került, amelyet a leendő tulajdonosoknak jól be kell majd osztani, mert bővítésére nincs lehetőség. Kommunikálni akár LTE hálózaton is lehet a telefonnal, a letöltési sebesség ebben az esetben legfeljebb 150 Mbps lehet; emellett ac-s WiFi, Bluetooth 4.0, GPS és NFC is található a készülékben. Specifikációja alapján nem tűnik rossznak a fényképező sem; igaz, nem kapjuk meg a PureView szenzort, azonban a 20 MP-es felbontás, az optikai képstabilizátor és a dupla vaku alapján (no meg a finn gyártó korábbi telefonjaiban lévő fényképezővel elérhető képminőség ismeretében) valószínűleg nem lesz okunk panaszra a képeket és a videókat illetően sem. Az operációs rendszer természetesen a Windows Phone lesz, abból is a legfrissebb, 8-as változat.

A mobil legérdekesebb tulajdonsága viszont az, hogy nyoma sincsen a Nokia Lumiák megszokott, távolról is felismerhető dizájnjának, vagyis az előlapból „kiemelkedő” kijelzőnek és a színes műanyag készülékháznak. Ez persze nem feltétlenül baj, viszont mindenképpen meglepő. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Nokia végleg szakított-e az ikonikus formavilággal, vagy csak az amerikai piac kedvéért tett kivételt; nem lennénk meglepve, ha ez utóbbiról lenne szó. Az amerikai piac továbbra is fehér folt a vállalat térképén, a Nokia a Windows Phone operációs rendszert futtató okostelefonjaival sem tudta elég erősen megvetni a lábát az USA-ban. Ezért könnyen lehet, hogy az új külső (az elegáns fémbőrítással) egyfajta kísérlet, amivel a vállalat a piacot szeretné tesztelni. Ezt a verziót erősíti, hogy a telefon kezdetben csak a Verizon kínálatában lesz elérhető – ott viszont elég jó áron, kétéves hűségidővel már 200 dollárért, azaz kb. 47 ezer forintért haza lehet vinni.