- 2014. február 17., 18:47
Egy startup vállalkozás a Kickstarteren gyűjt pénzt egy nagyon érdekes kütyüre.
Hirdetés

A 3D tévéket egyelőre nem fogadták túl jól a felhasználók, aminek az lett a következménye, hogy a gyártók szépen lassan háttérbe szorították a technológiát – legalábbis ami a promótálást illeti, maga a 3D a készülékek többségében továbbra is megtalálható. A SeeSpace (helyesebben a projekt két alapítója) viszont újragondolta a koncepciót, és teljesen más szemszögből közelítve meg a dolgokat egy igen érdekes termék tervét vázolták fel. Az InAir nevű kütyü egy olyan apró adapter, amit a tévé és a műsorforrást jelentő set-top-box közé kell beiktatni, hogy az az éppen futó műsort mindenféle kiegészítő információval láthassa el. A tervezők az eszközt a világ első Augmented Television (kiterjesztett televízió) készülékének hívják, az Augmented Reality (kiterjesztett valóság) mintájára.

A kütyü WiFi kapcsolat segítségével kommunikál, így tudja megállapítani, hogy éppen mit nézünk. Ha ez megvan, akkor jöhet az adatok begyűjtése; az információk a netről és a közösségi oldalakról származnak, és természetesen, ha ennek van értelme, akkor valós idejű információkat tartalmaznak. Forma-1 futam közben például a verseny állása is nézhető folyamatosan. Az InAir lényege az, hogy ezeket az információmorzsákat rétegekbe rendezi, és úgy tálalja, hogy azok az élőkép felett lebegnek. Természetesen van arra lehetőség, hogy az adatokat átrendezzük, így mindig azokat az infókat láthatjuk, amelyek a leginkább érdekesek számunkra. Az egészet valahogy úgy lehet elképzelni, mint ahogyan az alábbi videón látható – HTML 5 böngésző és szemüveg szükséges!

Az InAir egyébként nemcsak 3D-s verzióban létezik, a fejlesztők azokra is gondoltak, akiknek nincsen 3D tévéjük, és nem is tervezik, hogy egyhamar váltanának. A Kickstarteren indított projekt keretén belül az első néhány száz 2D-s és 3D-s változatot 49 illetve 119 dollár közötti áron lehetett megvásárolni, azóta a sztenderd verzió 149, a 3D-s InAir pedig 249 dollárba kerül.

Az InAir egyébként máris sikeresnek mondható, mert a gyártás beindításához 100 ezer dollárra lett volna szükség, és 19 nappal a szponzori időszak vége előtt a számláló máris 124 ezer dollárnál jár.

Hozzászólások