- 2014. március 7., 12:37
A Windows 8.1 with Bing nevű verziót nagyon olcsón adja a vállalat és cserébe még csak nagy áldozatot sem kér.
Hirdetés

Amit arról korábban már beszámoltunk, a Microsoft szeretne kezdeni valamit azzal a helyzettel, hogy a Chrome OS a belépő szintű gépeken elkezdte elszipkázni a felhasználókat; ami persze nem meglepő, hiszen amíg a Microsoft a Windows 8.1-ért pénzt kér, addig a Google saját operációs rendszerei (majdnem) ingyen bocsátja a gyártók rendelkezésére. Bár a Chrome OS messze nem tud annyit, mint a Windows akármelyik verziója, ez nem feltétlenül gond, manapság ugyanis már nagyon sokan szinte minden adatukat a felhőben tárolják, így a teljes felhasználói élmény remekül biztosítható a böngészőn keresztül; ez a Chrome OS koncepciója.

A Microsoft válaszlépésével kapcsolatban a részletek most kicsit tisztábbak lettek. A vállalat hamarosan elérhetővé teszi a gyártók számára a Windows 8.1 with Bing nevű kiadást, amely valójában nem más, mint a Windows 8.1 Update 1, két apró megkötéssel. Az egyik az, hogy az OS ezen verziója csak 250 dollárnál olcsóbb gépre lesz telepíthető, a másik pedig az, hogy a gyártók számára nem lesz engedélyezett megváltoztatni az alapértelmezett keresőt, mindenképpen a Binget kell választani. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy a készülékgyártók a szóban forgó számítógépeknél természetesen nem köthetnek semmilyen tartalmi megállapodást a Google-lel vagy más vállalatokkal sem. Cserébe a Microsoft a licencdíjat drasztikusan csökkenti – hogy pontosan mekkora kedvezményről van szó, azt azonban nem lehet tudni. Korábban felmerült, hogy az 50 dolláros licencdíj helyett a gyártók 15 dolláros Windows opciót kapnak majd, de ez nem hivatalos információ.

A Windows 8.1 with Bing teljesen normálisan működő változat, lesz belőle 32 és 64 bites kiadás, az európai gyártók számára pedig N-es verzió is. Fontos, hogy a felhasználók szemszögéből a Windows ezen kiadása semmiben sem különbözik a normál verziótól, és az alapértelmezett keresőt is meg lehet változtatni – erre csak a gyártóknak nincsen lehetőségük.

A lépés segítségével a Microsoft végre a hozzáadott szolgáltatások irányába mozdul el, az elképzelés szerint a kieső bevételt hosszú távon pótolni tudja majd a Bingen keresztül érkező hirdetési bevétel. Amennyiben a modell bejön, könnyen lehet, hogy a következő Windows már eleve ennyire olcsó lesz, sőt, akár az ingyenesség sem lenne teljesen elképzelhetetlen.

Címkék