- 2014. március 17., 14:27
Akinek eddig nem lett volna világos: azzal, hogy a Panasonic kiszállt a plazmák piacáról, a kategóriának vége.
Hirdetés

A Samsung bejelentette, hogy mely termékekkel fog piacra lépni az amerikai piacon 2014-ben (a CES-en ugyan a gyártók mindig bemutatják a legfrissebb modelleket, ám a konkrét piacra kerülésig a termékpaletta gyakran változik), így kiderült, hogy a vállalat mégsem fogja gyártani a H7000-es plazmatévéket. Helyette a tavaly is kapható F8500-as széria gyártása folytatódik tovább – az viszont elképzelhető, hogy ennek a készüléknek a szoftverén fog valamennyit módosítani a vállalat.

A H7000-es széria elkaszálását több névtelen, belső forrás is megerősítette, tehát nem csak arról van szó, hogy a Samsung az eredetileg a nyártól forgalmazott terméket később akarja bejelenteni. Ugyan a tévégyártóknál bevett szokás, hogy az amerikai valamint az európai piacra némileg eltérő termékpalettával készülnek, a bennfentes információk alapján nem valószínű, hogy a H7000-es sorozat amerikai premierjének elmaradása is magyarázható ezzel – vagyis ez a termékvonal valószínűleg soha nem fog megjelenni.

Bár a Samsung és az LG a CES-en még kiálltak a plazmatévék mellett, már akkor sejteni lehetett, hogy a termékkategória halálra van ítélve. Hivatalos bejelentés persze még nincsen, de ahogyan már többször említettük, árulkodó jel volt, hogy sem a Samsung sem az LG nem állította ki a 2014-es plazmatévéket. A piacot most egyértelműen a 4K-s tévék viszik, plazmatévét ekkora felbontással 60-70 colos méretben pedig nem igazán lehet gyártani (és nemcsak arról van szó, hogy a gyártás drága lenne, hanem fizikailag is szinte lehetetlen a dolog), így érthető, hogy miért került le a technológia még a surranó pályáról is.

Nem lenne meglepő, ha a Samsung 2015-ben teljesen leállna a gyártással – amennyiben ez megtörténik, úgy valószínűleg az LG sem fogja tovább erőltetni a dolgokat, vagyis a plazmatévék piaca egy évvel azután, hogy a Panasonic kiszállt, teljesen eltűnhet.