- 2014. március 18., 17:13
Két új multiplexet is használatba vehet hamarosan a szolgáltató, így a műsorválaszték jelentősen bővülhet.
Hirdetés

Az Antenna Hungária tavasszal folytatja a digitális földfelszíni televíziós hálózat fejlesztését, nyáron pedig, a meglévő három mellé, kettő új multiplex országos indulása is várható (ezek jele D és E lesz). Ennek eredményeképpen jelentősen kibővülhet a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások kínálata. Az Antenna Hungária egyelőre nem közölte, hogy mely csatornák megjelenésére lehet számítani, és az sem eldöntött még, hogy elsősorban az ingyenes vagy inkább a fizetős tartalomszolgáltatás bővülése lesz a prioritás. A multiplexek továbbításához szükséges frekvenciákat legalább 2020-ig használhatja a vállalat.

A két multiplex egyenként valamivel több mint 22,4 Mbps-os sávszélességet biztosít, ami akár 8-12 SD felbontású vagy 3-4 Full HD felbontású stream továbbításához is elegendő lehet. Ebből adódóan a kínálat akár 20-25 csatornával is bővülhet, de a valós szám ennél jóval alacsonyabb is lehet, ha a szolgáltató úgy dönt, hogy az m1 HD, az m2 HD és a Duna HD mellé újabb nagy felbontású csatornát vagy csatornákat is felvesz a kínálatába.

A konkrét bővítési tervekről egyelőre semmit sem lehet tudni. Az ingyenes és a fizetős kínálat bővítése mellett és ellen is szólnak érvek, de véleményünk szerint nagyobb az esélye annak, hogy a fizetős szolgáltatás irányába billen majd a mérleg nyelve. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a meglévő csomagok mellé újakat vezethet be a szolgáltató – ha nem akar árat emelni, akkor a meglévő csomagok kínálatát biztosan nem fogja bővíteni az Antenna Hungária, üzletileg jobb megoldás, ha az új adók új csomagba kerülnek.

Az nem túl valószínű, hogy az országos kereskedelmi adók HD verziója megjelenik a kínálatban, mert ezekért a csatornákért túl sok plusz pénzt nem kapna az Antenna Hungária, így csak az értékes sávszélességet foglalnák el. Hasonló okokból nem valószínű az sem, hogy a meglévő fizetős csomagokban lévő tematikus csatornák HD verziójából készül egy válogatás; a szűkös kapacitások nem teszik lehetővé az ilyesfajta duplázásokat.

A MinDig TV fizetős szolgáltatása jelenleg két csomagban összesen 23 csatornát kínál, valamint elő lehet fizetni külön az HBO-ra is. A vállalatnak a legfrissebb adatok szerint nagyjából 130 ezer előfizetője van, ám ha sikerül a csatornakínálatot okosan bővíteni, akkor ez a szám akár jelentősen nőhet is.

A D és E jelű multiplexek indítása egyes adótornyok műszaki felkészítését is igényli, ezért tavasszal a szolgáltató közel 50 telephelyen végez majd kisebb-nagyobb munkálatokat. Ezek időtartama alatt a műsorszórás szolgáltatás az érintett területeken akadozhat, de a leállás a tervek szerint minden alkalommal legfeljebb néhány órás lesz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2019. október 28., 08:00
2019. október 28., 03:00
2019. október 31., 17:15