- 2014. március 27., 15:39
Az AH kilenc évig volt magánkézben, ezalatt többé-kevésbé sikeresen levezényelte a digitális átállás folyamatát.
Hirdetés

Tegnap aláírták a szerződést, így most már hivatalos tényként kezelhetjük, hogy az állam, egészen pontosan a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. visszavásárolja az ország legnagyobb műsorszóró hálózatát üzemeltető Antenna Hungáriát. A NISZ 55,9 milliárd forintot fizet a vállalatért, amely nemcsak az Antenna Hungária ellenértékét fedezi, hanem azoknak a kölcsönöknek a még fennálló tartozásait is tartalmazza, amelyeket a jelenlegi tulajdonos, a francia TDF nyújtott számára. A felvásárlás egy tavalyi pályázat eredményeként született meg, amelyre a NISZ is vevőként jelentkezett, tehát nem arról van szó, hogy a Magyar Állam kinézte magának az egyébként stratégiai jelentőségű vállalatot, hanem csupán arról, hogy lecsapott egy kínálkozó lehetőségre.

Az Antenna Hungária 2008-ban nyerte el a DVB-T műsorszóró hálózat kiépítéséről szóló tendert, ám a megvalósítás folyamata kezdetben igen döcögősen haladt, a cég a vállalásait rendre csak késésekkel tudta megvalósítani – ezekről a csúszásokról több alkalommal a Geeks.hu hasábjain is beszámoltunk. A vállalat a DVB-T hálózat üzemeltetése mellett elvileg a DVB-H platformot is elindította volna, ám ez érdektelenség hiányában elmaradt – tegyük hozzá, nemcsak Magyarországon, hanem gyakorlatilag az egész Európai Unió területén. Miután az Antenna Hungária 2011 októberében megtöltötte a rendelkezésére álló, DVB-T műsorszórásra hasznosítható multiplexeket (összesen 31 csatornával), hosszas tárgyalási folyamattal, másfél év alatt elérte, hogy a DVB-H számára fenntartott D és E jelű frekvenciasávokat is DVB-T bővítésre használhassa fel – a bővítés egyelőre még nem történt meg, előrelépés ősszel várható.

Az egyelőre nem világos, hogy az állami szerepvállalás befolyásolja-e az Antenna Hungária távlati terveit, amely az egyszerű műsorszóró hálózat kiépítése mellett a digitális technológia minden előnyét igyekszik kihasználni (például internet alapú streaming, VOD, HbbTV).