- 2014. április 8., 13:18
Jelszavak, ujjlenyomat vagy retinaellenőrzés helyett a jövőben a telefonok szokásainkról ismernek fel bennünket.
Hirdetés

A Georgia Műszaki Egyetemen dolgozó kutatók LatentGesture néven olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével a telefon folyamatosan képes a felhasználó azonosítására – így hiába lesik ki például PIN kódunkat, és lépnek be az ellopott telefonba, a szoftver észlelni fogja, hogy nem mi tartjuk kezünkben a készüléket és zárolja a hozzáférést.

Felhasználói ellenőrzésre a LatentGesture nem az Androidból ismerős mintarajzolós megoldást használja, hanem valóban megtanulja azt, hogy milyen módon használjuk az érintőképernyőt – hogy kattintunk rá, miként alkalmazzuk a gesztusokat, a mozdulatokat. Egyszerre öt felhasználó számára tudjuk engedélyezni a hozzáférést, így nem gond, ha a mobiltelefont vagy táblagépet kölcsön kell adnunk családtagjainknak vagy barátoknak – és ha kell, a felhasználói fiókokat különböző jogosultságokkal is elláthatjuk, megtiltva például a gyerekeknek a Play Áruház használatát.

A próbafázis során a rendszer okostelefonon 98, táblagépeken pedig 97 százalékos pontossággal tudta a felhasználót azonosítani, ami azért szép eredmény.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások