- 2014. április 17., 11:53
A csempék passzív szerepe megváltozhat, a felhasználók egyes funkciók irányítására is használhatják majd őket.
Hirdetés

A Microsoft szeretné egységesíteni a különböző eszközökön futó Windowsok felhasználói felületét, noha egyelőre nem úgy tűnik, hogy sikerrel járna: a Modern UI továbbra sem jön be túlságosan azoknak a felhasználóknak, akik asztali számítógépet vagy notebookot használnak. Ez baj, mert ha ezeken a kütyükön mindenki inkább a klasszikus felületet részesíti előnyben, akkor nehéz lesz harmonizálni mondjuk egy notebook és egy táblagép kezelőfelületét. A Microsoft tehát minden erejével azon van, hogy bebizonyítsa a felhasználóknak a Modern UI alkalmasságát – ennek egyik első lépése volt, hogy a múlt héten megjelent Update 1 csomag számos újdonságot vezetett be a Windows 8.1 Start képernyőjén, emellett lehetővé tette azt is, hogy a Modern UI-ra írt alkalmazásokat a klasszikus környezetben, ablakban futtassuk.

Most úgy néz ki, hogy mindez csak az első lépés, és a redmondi vállalat szeretné még tovább fejleszteni az interfészt: készülőben vannak ugyanis az interaktív csempék. A jelenlegi felületen a csempék még csak élő verziók, amelyek tartalma folyamatosan változik, hogy információt közöljenek a felhasználóval (a Képek csempe például a fotóink előnézetét mutatja, a Skype csempe pedig azt, hogy van-e új üzenetünk), arra viszont nem alkalmasak, hogy a felhasználó is közölje a számítógéppel, mit is szeretne csinálni. A Zenelejátszó csempéje például egyelőre még nem alkalmas arra, hogy elindítsuk vagy megállítsuk a lejátszást, esetleg lépjünk a számok között – ez viszont a közeljövőben megváltozhat, a Microsoft ugyanis már kísérletezik az interaktív változatokkal (amelyek egyébként Live Tile 2.0 néven futnak egyelőre). Egy YouTube video enged betekintést abba, hogyan is képzeli el a vállalat a csempékkel történő kommunikációt; van benne néhány jó ötlet, például az, hogy több képernyős rendszereknél (vagy ha a kijelzőt megosztjuk), akkor megoldható akár az is, hogy az egyik képernyőn lévő, teljes képernyős appot a másikon lévő interaktív csempe segítségével irányítsuk. Az új csempéknél közös vonás, hogy a jobb alsó sarokban lévő nyíl segítségével lehet az interaktív funkcióhoz hozzáférni, mégpedig a csempe méretének átmeneti megnövelésével.

Fontos kiemelni, hogy egyelőre még csak koncepcióról van szó, azonban az irány jónak tűnik, és könnyen elképzelhető, hogy a Windows különféle változatai egy következő nagy frissítést követően, de legrosszabb esetben a 9-es verziók megjelenésekor, külsőre is minden eddiginél jobban fognak hasonlítani egymásra.

Címkék
Hozzászólások