- 2014. április 23., 12:55
Egyre több jel mutat arra, hogy a következő Windows verzióért már nem kér pénz a Microsoft.
Hirdetés

Az Apple és a Google is fillérekért vagy ingyen adja az operációs rendszerét, ezért véleményünk szerint csak idő kérdése volt, hogy a Microsoft mikor adja be a derekát és jelenik meg egy ingyenes Windows verzióval. Ugyan biztosat még nem lehet tudni, de egyre több forrás állítja, hogy ez még idén be fog következni. A Windows 8.2 vagy Windows 9 néven érkező új OS (vagy az egyik változata) egyes pletykák sokkal jobban fog támaszkodni a felhő alapú szolgáltatásokra is. Ez nyilván kell ahhoz, hogy a Windows a Chrome OS-sel is tudjon versenyezni – azonban a Windowst annyira sokféle területen használják, hogy nehéz olyan OS-t készíteni, amely minden területen megállja a helyét. Ezért számos forgatókönyv létezik: lehet, hogy az ingyenes és az „online” verzió teljesen külön változatok lesznek, és nem kizárt, hogy utóbbi offline egyáltalán nem vagy csak csökkentett szolgáltatásokkal működik majd. Mondjuk ha a Microsoft okos, és nem erőlteti feltétlenül saját rendszereit, akkor azzal nagyon nagyot húzhat, hiszen könnyen párosíthatja a Windows és a Google szolgáltatásainak népszerűségét.

Az őszi megjelenést egy Wzor nevű orosz blogger szellőztette meg, aki már korábban is szivárogtatott ki olyan információkat, amelyek végül helytállónak bizonyultak. Az őszi debütálás nem is lenne meglepő, mert a Microsoft a Windows 8 megjelenése után azt kommunikálta, hogy évente új főverziót fog kiadni, hogy az eddiginél sokkal gyorsabban tudjon reagálni a felhasználói igényekre. Ha mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy a Windows 8.1-hez „félidőben” egy átfogó javítás is érkezett, akkor az rajzolódik ki, hogy a Microsoft adott esetben évente akár kétszer is alakíthat a Windowson, ami valóban nagyon rugalmas fejlesztést tesz lehetővé. A gyakori fejlesztés ugyanakkor az üzleti modellt is kötelezően átalakítja; az egymást követő gyors verziócserék ingyenességet, de minimum filléres árat követelnek meg. Az ingyenességgel egyébként a vállalat megoldhatná a frissítések problémáját is; az új OS-ek penetrációja a kezdeti roham után általában lassan növekszik, mert akinek nincsen gondja a korábbi OS-sel, az nem szívesen fizet ki egy rakat pénzt csak azért, hogy valamivel szebb felületet használhasson, és esetleg gépe néhány új trükköt is megtanuljon – ha viszont ingyenes a Windows, akkor tulajdonképpen nincsen ok a maradásra.

Egyes források szerint a visszatérő Start Menü is az ősszel megjelenő verzióba kerülhet bele, sőt, akár a Modern UI új változata is ekkor debütálhat – ezekről az újdonságokról korábbi cikkeinkben már részletesen beszámoltunk.

Címkék
Hozzászólások