- 2014. április 28., 17:15
A Xapo nevű cég új, bitcoin számlához csatlakozó bankkártyák bevezetését tervezi, valamikor a nyár folyamán.
Hirdetés

Szép dolog, ha valakinek tele a virtuális pénztárcája bitcoinnal, azonban a mesés(nek vélt) vagyon mit sem ér, ha nem vagy csak nehezen lehet a pénzt elkölteni. Egyelőre nincs túl sok olyan bolt, ahol lehet fizetni ezzel a digitális pénzzel, a helyzetet csak az menti meg valamennyire, hogy néhány készpénzkiadó automatából már fel lehet venni valódi pénzt a Bitcoin számlánkat használva fedezetként.

A Xapo nevű vállalat most egy ennél sokkal kényelmesebb megoldással állt elő: kiadta a világ valószínűleg első Bitcoin bankkártyáját, amelyet a pénztáraknál elvileg pontosan úgy használhatunk, mint bármilyen más plasztikot. A működési elv ahhoz hasonló, mint amikor például egy forint alapú kártyával külföldön vásárolunk. Saját bankunk mindig annyi dollárt/eurót stb. vált át, amennyi az adott tranzakcióhoz fedezetet nyújt, itt is ez fog történni, csak az átváltás alapját bitcoin képezi majd. Aki eddig Bitcoint akart költeni, az az ATM-es felvétel mellett előre feltölthető kártyákat használhatott még, a Xapo megoldása ezeknél jóval kényelmesebb, mert nem kell a manuális töltögetéssel vacakolni.

A tervek szerint a Xapo a piaci igényekhez igazodva kétféle változatban adná ki a kártyát: az ingyenes változattal csak interneten lehetne fizetni, míg a 15 dollárba kerülő plasztikkártya mindenhol használható lenne, ahol van bankkártyás terminál. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen átváltási árfolyammal illetve kapcsolódó költségekkel kell számolni. A vállalat a kártyakibocsátást várhatóan a nyáron kezdi meg, a projekt egyelőre az előrendelési szakasznál tart, amely egyben valószínűleg igényfelmérésként is szolgál.

Címkék