- 2014. május 5., 14:03
A kémbotrány sokadik állomásaként ismét egy, a felhasználóknak kedvező lépésre szánta el magát pár vállalat.
Hirdetés

És nem is akárkikről van szó! A Google, a Facebook, az Apple és a Microsoft tavaly beadványban fordultak az USA kormányához, mert engedélyt szerettek volna kérni ahhoz, hogy értesítsék a felhasználókat, amikor a személyes adataikat lekéri egy törvényi szerv. Bár a kormány nem adott választ, most mind a négy vállalat úgy döntött, hogy a jövőben értesíti saját felhasználóit, ha bíróság vagy más hatóság adatot kér valakiről – feltéve, hogy a kérés egyedi, és nem „általános” jellegű. Az érintett cégek már módosították vagy hamarosan módosítani fogják a felhasználói feltételeiket.

Az USA kormánya valószínűleg nem túl boldog a fejlemények láttán, de minden bizonnyal lehetett volna jobb megoldást is találni, ha a kormány együttműködik a vállalatokkal. Az adatlekérés egyébként valóban kényes dolog, a Department of Justice, vagyis az USA Igazságügyi Minisztériuma amiatt aggódik, hogy az értesítések következményeként a bűnözők akár egérutat is nyerhetnek, mert tippet kaphatnak, ha nyomozás folyik ellenük, amit akár arra is felhasználhatnak, hogy időben megsemmisítik a terhelő bizonyítékokat. A kockázatokkal nyilván a cégek is tisztában vannak valamilyen szinten, a Google például nem értesíti a felhasználót, ha fennáll a veszélye annak, hogy az információ hatására egy lehetséges áldozatnak bántódása esik. Az Apple is nyitva hagyja a kiskaput, ugyanis úgy fog módosulni az „ÁSZF”, hogy a vállalat a legtöbb esetben értesíti a felhasználót, ha bíróság kéri ki az adatait.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a cégek hogyan fogják eldönteni, hogy adott esetben a felhasználó értesítése jelent-e bármilyen kockázatot vagy sem, ezért szélsőséges esetben akár még az is elképzelhető, hogy az égvilágon semmi nem fog változni, azon kívül persze, hogy mindenki nyugodtan ül majd a foteljében, mert azt gondolja, hogy úgyis értesülni fog róla, ha az állam kíváncsibb a kelleténél.

Címkék
Hozzászólások