- 2014. május 8., 14:11
A vállalat a TV GO néven az országban másodikként indított mobiltévé szolgáltatást, 16 csatornával.
Hirdetés

A szolgáltató tegnap jelentette be a TV GO szolgáltatást, amely azonnal, tehát már tegnaptól elérhetővé vált a felhasználók számára. A Magyar Telekom elsősorban saját tévé előfizetőire építene (800 ezer van belőlük) de a szolgáltatást úgy alakította ki, hogy azok is profitálhassanak belőle, akik nem saját ügyfelek. A TV GO működtetéséhez szükséges infrastruktúrát a Magyar Telekom és a Huawei közösen építették ki, a szoftvert pedig a Telekom szakemberei fejlesztették, nagyjából nyolc hónap leforgása alatt.

A TV GO kínálatában 16 csatorna található meg (ATV, HírTV, M1, M2, Duna, Duna World, MTV Europe, LifeNetwork, Ozone Network, Sport1, Story4, Story5, TV2, RTL Klub, Viasat3, Viasat6), ezek tartalmát élőben lehet nézni bármilyen olyan mobil eszközön, amelynek van internet hozzáférése: okostelefonon, táblagépen (iPhone és Android támogatott), számítógépen és néhány Samsung okostévén is. A TV GO használata ingyenes, de feltételekhez kötött: egyelőre csak azok a felhasználók nézhetik az élőadást, akik a Telekomnál fizettek elő a tévészolgáltatásra. A vállalat azt viszont nem kötötte ki, hogy milyen előfizetéssel kell rendelkezni, ezért akár a legkisebb analóg csomagot használóknak is lehetősége nyílik arra, hogy a fenti 16 csatornát mobil eszközön nyomon tudja követni. A tévézéshez szükséges egy stabil internetkapcsolat, legalább 600 KB/s-os letöltési sebességgel. A TV GO adaptív bitrátával szolgálja ki az adásokat, ami azt jelenti, hogy az aktuális bitráta (és vele együtt a képminőség) nemcsak az eszközök tudásától és az éppen nézett műsortól, hanem a rendelkezésre álló sávszélességtől is függ. A tévéadásokhoz természetesen elektronikus műsorfüzet is jár (EPG).

A TV GO nemcsak a lineáris tévéadáshoz nyújt hozzáférést, hanem a szolgáltató videotékájához is. Ez elvileg konkurenciát jelentett volna a Magyar Telekom már meglévő Moziaréna szolgáltatásának, a gyakorlatban azonban nem lesz háziverseny, egyszerűen azért, mert a Moziaréna megszűnt önálló egységként működni, beleolvadt a TV GO-ba. Ez az a rész, amelyet nemcsak az előfizetők, hanem bárki használhat; a filmeket a szokásos módon nézhetjük meg, 24 órára lehet őket kikölcsönözni, fizetni bankkártyával kell, a megvásárolt címeket pedig bármelyik eszközön meg tudjuk nézni. A szolgáltatás lehetővé teszi azt is, hogy a táblagépen félbehagyott filmeket mondjuk a tévén vagy számítógépen folytassuk, pontosan onnan, ahol megállítottuk. Sajnos a Telekom azt egyelőre nem oldotta meg, hogy az IPTV- és kábeltévé szolgáltatásokkal is legyen átjárás, így a kölcsönzött filmeket a set-top-boxok nem látják, a TV GO-n keresztül pedig nem lehet megnézni azokat a tartalmakat, amelyeket valamelyik tévészolgáltatás keretén belül vásároltunk meg.

A TV GO egyetlen hátránya, hogy internetelőfizetés szükséges hozzá; ez lehet természetesen WiFi is, azonban ha nem otthon akarjuk kihasználni az adott lehetőségeket, hanem út közben, akkor csak mobilinternet segítségével nézhetjük a filmeket, adatforgalmat viszont a TV GO egyáltalán nem tartalmaz. Még azon filmek adatforgalmát sem engedi el a Magyar Telekom, amelyeket ki kölcsönzünk, így a szolgáltató havidíjas előfizetéseiben foglalt adatmennyiség gyakorlatilag semmire sem elegendő, komolyabb adatcsomagot is kell vásárolni – ez pedig 3-30 GB-os forgalmi keret mellett havi szinten 2000-9500 forintos kiadást is jelenthet.

Hozzászólások