- 2014. június 26., 17:00
A kínai gyártó nevét valószínűleg nem sokan ismerik, pedig a termékeit rengetegen használják.
Hirdetés

A Hama Európában a legismertebb márkák egyike, azt viszont már kevesen tudják, hogy a vállalat nemcsak a saját neve alatt futó termékeket forgalmazza, hanem egy sor más „név” disztribúciójával is foglalkozik. Többek között a SanDisk, a Sigma és a Liquid Image forgalmazásáért is a Hama felel, de ez még korántsem minden: a Hama égisze alá tartozik a vezeték nélküli perifériák egyik legnagyobb (kínai) gyártója, a Rapoo is. Mostani cikkünkben ezt a márkát mutatjuk be röviden.

A Shenzeni székhelyű vállalat 2002-ben kezdte meg működését, Rapoo Technology néven. A gyártó karrierje éppen úgy kezdődött, mint ahogyan az a kínai vállalatok többségénél lenni szokott: OEM gyártóként lépett a színre, és olyan márkák termékeit készítette (sőt, készíti mind a mai napig is), mint a Logitech, a Trust vagy éppen a Hama. A Rapoo elsősorban perifériák gyártásával foglalkozik, billentyűzetek, egerek, hangszórók és fülhallgatók képezik a választék gerincét. A termékpaletta érdekessége, hogy csak olyan kütyük találhatók meg rajta, amelyek vezeték nélküli kivitelben készülnek – legyen szó akár Bluetooth akár saját szabvány szerint működő eszközökről.

A vállalat a bérgyártás mellett a kezdetektől saját fejlesztéseket is végzett, amelynek egyenes következménye volt, hogy az OEM piacban rejlő lehetőségeket viszonylag gyorsan kinőtte; a Rapoo mindössze ötévnyi működés után, 2007-ben döntött úgy, hogy saját, önálló branddel is megjelenik a piacon. A termékpalettán ekkortájt kezdtek el megjelenni az olyan eszközök, amelyek már egyértelműen saját fejlesztés eredményei, így a PC-vel használható termékek mellett egyre több olyan modell is megjelent a választékban, amelyeket mobil eszközökkel (okostelefonnnal és/vagy táblagéppel) lehet(ett) használni. Ma pedig már olyan billentyűzetek illetve fülhallgatók is kaphatók a Rapoo márkanév alatt, amelyeket akár tévével is párosíthatunk, megkönnyítve ezzel az okostévé funkciók használatát vagy éppen az éjszakai tévézést.

A Rapoo stratégia célja jelenleg az, hogy a márkát világszinten ismertté és elismertté tegye. A vállalat víziója alapján a vezeték nélküli perifériák gyártásában világelső szeretne lenni, küldetése szerint pedig kényelmesen használható vezeték nélküli termékeket ad vásárlóinak.

Egerek

A termékpalettán az egészen kisméretű, elsősorban női kezek alá való egerek (3100p/3300p illetve 6080) mellett a klasszikus pozícionálók is megtalálhatók (3710p, 6610p és 7100p), de akad dizájnos, multitouch funkcióval is felvértezett egér (T6 Curved Touch) illetve a Logitech-féle, a svájci vállalatnál már kifutott VX Revolution mintájára készülő darab (7800p) is. Az egyik legérdekesebb modell egyébként a 6610p, amelynek különlegessége, hogy egyszerre támogatja a Bluetooth 3.0 valamint a 2,4 GHz-es vezeték nélküli üzemmódokat.

Rapoo 7800p

Az egerek többsége a fekete mellett fehér színben is elérhető, de több modellből választhatunk mintás illetve színes kivitelt is.

Billentyűzetek

A billentyűzet kínálat gerincét a „Blade” típusú termékek, vagyis a kompakt és vékony kialakítású klaviatúrák képezik, a termékpalettán lévő valamennyi modell vékonyabb 6 mm-nél. Választani többféle szempont alapján tudunk: az E6100 egy teljes méretű, de numerikus részleg nélküli modell, az E6300 pedig ennek kisebb, Bluetooth 3.0 adapteres készülékekhez (akár iPadokhoz vagy tévékhez) készített változata. Numerikus részleg a szintén valamelyest összenyomott E2700-ra sem került, azonban ennél a modellnél megjelenik extraként a tapipad. Az E9050-es szintén teljes méretű, számgombok nélküli verzió, azonban ez a klaviatúra nagyobb leütési úttal rendelkező gombokat tartalmaz – cserébe nem Bluetooth szabvány segítségével kommunikál, hanem USB-s vevőn keresztül.

Rapoo E2700

Az E9070 és az E9080 típusú modellek az E9050-es numerikus részleget is tartalmazó verziói, e két modell között annyi az eltérés, hogy előbbi kompakt, utóbbi teljes értékű számgombos kiegészítést tartalmaz. A 8900P a Rapoo egyetlen, Magyarországon is elérhető szettje, amely egy 4 mm magas klaviatúrát és a 7800p típusú egeret tartalmazza. A billentyűzetek az E9080 és a 8900p kivételével a fekete mellett fehér színben is kaphatók, természetesen akár magyar kiosztással is.

Fülhallgatók és hangszórók

A vezeték nélküli fülhallgatók között szintén megtaláljuk a 2,4 GHz-es adatátvitellel működő valamint a Bluetooth kapcsolatra képes modelleket, sőt, előbbiek között akad olyan termék is, amelynek vevőegysége nem USB portra, hanem jack aljzathoz kapcsolódik – ez okostelefonnal vagy akár táblagéppel is minden további nélkül használható. A Rapoo nevéhez fűződik a piac egyik legolcsóbb vezeték nélküli fülese, a H1030-as, de annak sem kell csalódnia, aki komolyabb modellt keres: a H8060-as például már komolyabb zenehallgatásra is kiválóan alkalmas.

Rapoo H8030

A különleges megoldások kedvelői a vékony pánttal rendelkező H3050, H3070 valamint H6020 modellek közül válogathatnak, akik pedig utazásra is magukkal vinnél a fülest, azoknak a H3080 illetve H6080 összecsukható fülhallgatók jelenthetnek jó választást.

A külső, Bluetooth adapter segítségével kommunikáló hangszóróból a vállalat két típussal rendelkezik. Ezek zenei tudás és a felkínált szolgáltatások alapján szinte teljesen egyeznek, az A3060 és A3160 modellek között a (méretet leszámítva) az egyetlen fontos különbség az, hogy utóbbi modell egy akkumulátort is tartalmaz, így önerőből is képes működni – de talán még ennél is jobb, hogy zenehallgatás közben okostelefonunk feltöltésére is alkalmas.

A következő hetekben a gyártó termékei közül néhányat részletesebb tesztben is be fogunk mutatni.

Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00