- 2014. július 9., 16:14
A DVB elfogadta az UHD felbontású adások továbbításához szükséges specifikációt.
Hirdetés

Egy újabb, ráadásul nem is kicsi lépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy a közeljövőben ne csak a tévénk felbontása legyen 4K-s, hanem az adásé is, amit rajta nézünk. Ehhez természetesen nemcsak arra van szükség, hogy legyen 4K felbontású tartalom, hanem arra is, hogy a tartalom el tudjon jutni a készülékekhez; ma már hazánkban is a DVB valamely szabványára épülő digitális megoldással jut el a tartalom a szolgáltatótól az otthonokba, a szabványt gondozó testület azonban eleddig még nem rendelkezett olyan hivatalos specifikációval, amely alapján a 4K-s tartalmakat is lehetett volna továbbítani DVB-T/C/S szabványt használó rendszereken. Bár tesztadások, sőt, tesztközvetítések már voltak, ezeknél rendszerint több csatorna összefűzése biztosította a szükséges sávszélességet.

Ilyen trükközésre mostantól viszont nem lesz szükség, mert a DVB elfogadta az UHD felbontású, azaz 3840×2160 pixeles tartalmak továbbításához szükséges (DVB-UHDTV Phase 1 nevű) specifikációt. A leírás a HEVC (H.265) kodek használatát írja elő és akár 60 Hz-es képfrissítési ráta alkalmazását valamint 10 bites színkódolás használatát is lehetővé teszi. Egy esetleges következő verzió (Phase 2), amennyiben szükséges, még tovább emelné a képsebességet – erre esetleg a 3D adások miatt lehet szükség.

A testület egyébként elfogadott néhány további kisebb fejlesztést is, többek között egy olyan módosítást, amely a meglévő tartalomtovábbítási módszereknél teszi lehetővé azt, hogy a tévéadást külső szolgáltatásokkal szinkronizálják- vagyis megoldható most már akár az is, hogy a táblagépen lévő, a filmmel kapcsolatos kiegészítő információkat biztosító alkalmazás mindig az éppen látottakkal szinkronban adagolja az érdekességeket.

Címkék