- 2014. július 24., 14:21
A harmadik üzleti negyedévben elért sikereket előre jelezte, a jövőben még többre számít.
Hirdetés

Az Apple Q3-as üzleti negyedévében 37,4 milliárd dollár bevétel mellett részvényenként 1,28 dollár nyereséget realizált. A tiszta profit 7,7 milliárd dollár volt. A kimutatások egyébként meglehetősen pontosan 36 és 38 milliárd dollár közé becsülték a bevételt, az egy részvényre jutó nyereséget (EPS) pedig 1,23 dollárra. A nyereség nőtt, az előző évi 36,9 százalékról 39,4 százalékra, ezt a növekedést pedig a Mac 1255, az iPod 151, az iPhone 561 és az iPad 444 dolláros átlagos eladási árával érte el. Utóbbin értékén látható, hogy az iPad eladásában az iPad mini teszi ki az eladások jelentős részét.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hét negyedév legnagyobb nyereségét jelentette a részvényesek számára az, hogy júniusban rekordot döntöttek, azt pedig tovább növelték az iPhone és a Mac eladásai. Megjegyezte azt is, hogy már nagyon izgatott az iOS 8 és az OS X Yosemite következő kiadásai miatt, és olyan új termékek és szolgáltatások miatt is, amelyek bemutatására alig vár.

A negyedév alatt 13,3 millió iPad, 35,2 millió iPhone és 4,4 millió Mac gép került eladásra, az előző éves adatokhoz képest az iPhone 4 millió, a Mac 0,6 millió darabbal nőtt, az iPad pedig 1,3 millió darabbal csökkent. Ami azt illeti, az iPad sikere alábbhagyott, az elmúlt hónapokban az eladott darabszám nem nőtt. Ennek oka mind olcsóbb konkurens termékek dömpingje, valamint a nagyméretű okotelefonok (phabletek) jelenléte. Az iPad vonalat egy ideig biztosan nem fogják erőltetni, hiszen az iPhone jelenleg szárnyal, Kínában veszik, mint a cukrot. Az igények kielégítésére az Apple ez év végéig akár 80 millió darabot is gyártani fog a korábbinál talán nagyobb kijelzős (4,7” illetve 5,5”) iPhone 6-ból. Az biztos, hogy az okostelefonok piacán a növekedést a nagyobb kijelzős drágább, és az olcsóbb telefonok generálják – ahová az iPhone még tette be a lábát. Ha viszont mégis, a részvényesek még ennél is nagyobbat kaszálnak majd.

Hozzászólások