- 2014. augusztus 14., 08:43
Akár izzadságunkból is termelhetünk áramot a megfelelő tetoválással - igaz, egyelőre nem valami sokat.
Hirdetés

Némi fejlesztés után akár viselhető eszközeinket is képes lehet energiával ellátni az a bőrünkre ragasztható, tetoválható elem, aminek elektrolitje az izzadságunk lehet – legalábbis ezt ígéri az speciális tetoválás, amit a San Diegoi Egyetemen fejlesztettek ki. A módszer egyébként eredetileg a vér tejsav-szintjének vérvételt igénylő mérését volt hivatott kiváltani, de gyorsan kiderült, hogy ez a mérés áramtermelésre is felhasználható, ha kiegészítik egy megfelelő katóddal, ami a tejsav konjugált bázisából az anódban alkalmazott enzim által kivett elektron fogadására képes.

Az így létrehozott elem teljesítménye persze attól függ, hogy viselőjének izzadságában mennyi a tejsav bázisának aránya – ebből a szempontból rossz hírünk van a rendszeresen sportolóknak, nekik ugyanis általában ez alacsonyabb, így ők kevesebb áramot tudnak majd termelni. Igaz, nekik egyszerűbb dolguk lesz ezt valami kinetikus módon pótolni.

A kísérleti rendszer egyelőre négyzetcentinként legfeljebb 70 µW-ot tud termelni. Egy egyszerű óra 10 µW-ot igényel, ez tehát egy viszonylag kultúrált méretű „tetoválással” már meghajtható, de egy komolyabb, egész testes tetoválással némi fejlesztés után akár telefonunkat is tölthetjük majd (egy átlagos felnőtt ember bőrfelülete 1,5-1,8 m2).

Címkék
Hozzászólások