- 2014. szeptember 9., 17:17
Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 4K-s videók tárolására is alkalmassá teszik a Blu-ray szabványt.
Hirdetés

Ami a tartalomfogyasztást illeti, a jövő mindenképpen a streaming szolgáltatásoké, viszont egy darabig valószínűleg még tartani fogja magát az a nézet, hogy a legjobb minőséget fizikai adathordozókkal lehet elérni. Ebben van is valami, hiszen például egy optikai lemez esetében nem kell aggódni az aktuális sávszélesség miatt, és azt is pontosan lehet tudni, hogy az adathordozón mennyi hely áll rendelkezésre, így megvan, hogy milyen keretek között lehet biztosan növelni részletesség mellett a színfelbontást és a dinamikatartományt. Éppen ezért volt elkerülhetetlen, hogy a Blu-ray formátumot előbb-utóbb alkalmassá tegyék az UHD felbontású tartalmak hordozására is. Persze maga a lemez nyilván alkalmas volt eddig is, hiszen csak adatot tárol, de biztosítani kell azt is, hogy a tápláléklánc minden eleme közös nyelven beszéljen. Emellett, a megnövekedett adatigény miatt, a specifikáció a 66 és 100 GB-os lemezek kezelésére is felkészül.

A szabványt gondozó testület már korábban is jelezte, hogy dolgozik a megoldáson, az IFA-n pedig azt jelentette be, hogy szakemberei egészen közel járnak az új specifikációk véglegesítéséhez. Ami azért jó hír, mert úgy fest, hogy a licenceket akár már 2015 első felében elkezdhetik kiadni, így a 2015-ös karácsonyi szezonra nemcsak az UHD-s Blu-ray lemezek, hanem az UHD-s Blu-ray lejátszók is megérkezhetnek.

Az új formátum a Full HD felbontás négyszeresével dolgozó 3840×2160 pixeles részletesség mellett szélesebb színteret és nagyobb dinamikatartományt (több árnyalatot) kínál majd, ami főleg a sötétebb és világosabb árnyalatoknál segíthet a finom részletek megjelenítésében. És persze 60 fps-es képsebességet.

A nagy kérdés az, hogy a felhasználók mennyire kapnak majd rá az új Blu-ray lemezekre. Ugyanis egy olyan világban élünk, ahol a filmekért rajongó, és értük fizetni is hajlandó közönség egyre inkább a streaming szolgáltatásokat (pl. Netflix, Hulu) veszi igénybe. Vagyis úgy tűnik, hogy a tökéletes minőségnél fontosabb az, hogy olcsóbban és kényelmesebben lehessen hozzáférni a különféle tartalmakhoz. Ráadásul a kényelem nemcsak azt jelenti, hogy nem kell elmenni megvásárolni a lemezt, hanem adott esetben azt is, hogy a megvásárolt tartalmakat nemcsak otthon, hanem út közben vagy nyaralásnál is megnézhetjük – szinte bárhol, ahol rendelkezésre áll internetkapcsolat.