- 2014. szeptember 10., 02:00
Egyértelmű volt, hogy az Apple csak akkor építi be az NFC-t, ha az anyagilag is megéri. Hát most meg fogja.
Hirdetés

Amint azt a kiszivárgott pletykákból sejteni lehetett, az Apple hamarosan, az iPhone 6 és 6 Plus megjelenésével (vagy legalábbis majdnem ekkor) egy új fizetési rendszert is bevezet, amely egyszerűen csak Apple Pay névre hallgat. Az Apple nem találta fel a spanyolviaszt, a Magyarországon is futó Mobiltárca szolgáltatáshoz hasonlót alkotott, természetesen úgy, hogy a tranzakciók után szedett jutalékokból neki is leessen majd valami.

A rendszernek azért lesznek egyedi elemei: ilyen például az ujjlenyomattal történő azonosítás fizetés előtt, és az is, hogy egy extra biztonsági chip gondoskodik arról, hogy a kényes adatok még véletlenül se kerüljenek rossz kezekbe. A hitelesítési rendszer ráadásul nem a valós adatokkal dolgozik majd, hanem az egyes tranzakciókhoz generált egyedi kódokkal (a kártya adatait nem a telefonba, hanem az iTunes-ba kell feltölteni), így a bolt/étterem (stb.) úgy fog a pénzéhez jutni, hogy a kártyaszámmal nem is találkozik – praktikus módszer a visszaélések elkerülésére. Az Apple elvileg semmilyen adatot nem fog gyűjteni, legalábbis ami a konkrét vásárlásra vonatkozik: azaz a vállalatnál nem látják majd, hogy hány kiflit vettünk, de a tranzakció azonosítására szolgáló rekordok nyilván a törvényben meghatározott ideig elérhetők maradnak az Apple rendszerében is.

Mivel az Apple Pay elfogadottsága sajnos nagy mértékben függ a helyi intézményektől, az üzletektől és a kiépített infrastruktúrától, a szolgáltatást első körben szinte biztos, hogy csak az USA-ban fogja bevezetni a vállalat. Arról, hogy nemzetközi szinten mikor és hogyan lesz elérhető a rendszer, egyelőre semmi információnk nincsen. Az viszont talán jó jel, hogy az Apple az American Express-szel, a MasterCardsal és a VISA-val is megállapodott, ahogyan egy sor amerikai bankkal és értékelhető mennyiségű üzlettel is (pl. Bloomingdale’s, Walgreens, McDonalds).

Mivel az Apple Pay használata speciális hardverhez kötött, egyelőre úgy tűnik, hogy csak az iPhone 6/6 Plus telefonokkal lehet majd használni.