- 2014. szeptember 18., 10:29
Intel és PowerVR komponensekkel, Android L operációs rendszerrel készül az első Android TV eszköz.
Hirdetés

Felbukkant az Android nagyképernyős tévékhez optimalizált verzióját használó első készülék, pontosabban annak főbb specifikációja a neten. Az ASUS Nexus Player nevű kütyü teszteredményei egy rövid ideig elérhetők voltak a GFXBench összehasonlító oldalán. Ami rajta volt, az a készülék specifikációja: Android L OS, Full HD kijelző 23,7” és 31,9” mérettel, négymagos Intel 4000 (x86!) processzor, PowerVR Rogue G6430 GPU, 0,9 (tehát 1) GB RAM és 5,8 GB (tehát 8 GB) háttértár. A grafikus alrendszer az OpenGL ES 3.1-et használja.

A hír több okból is érdekes: először is, az ASUS csak úgy adhat el Nexus nevű készüléket, hogy a Google eladja neki a megfelelő licenceket, bizonyára ez is fog történni. A Google egyébként már korábban is jelezte, hogy ha lesz Android TV, akkor az ASUS kiemelt helyen fog szerepelni. A készülékkel a YouTube, Netflix, iHeart Radio, TuneIn és más szolgáltatások tartalmai élvezhetők, de a lényeg az lesz, hogy a Google újabb képernyőt adhat el hirdetéseket alkalmazásokat is lehet telepíteni. Hasonló megoldáson, hasonló engedéllyel a Razer is dolgozik, de a Sony, Sharp, Philips/TP Vision is fog olyan tévéket bemutatni, amelyek az Android TV-t futtatják. Egyébként androidos Philips tévé már most is van, de az még nem az Android TV-re épül.

A második érdekesség a hardverrel kapcsolatos: az Intel SoC-ja nem olyan elterjedt az androidos mobilkészülékek között, vajon az ASUS miért éppen ezt a chipet választotta? Főleg, hogy a Google állítása szerint az Android L Qualcomm, NVIDIA, MediaTek és Marvell hardvereken is fut majd. Valószínűleg a háttérben az ASUS és az Intel külön bejáratú megállapodása húzódik, elég csak arra gondolni, hogy a tajvani gyártó a táblagépek esetében is előszeretettel használja a chipgyártó termékeit.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2020. május 22., 12:00
2020. március 13., 07:00
Hozzászólások