- 2014. szeptember 19., 11:01
Az előre feltöltendő bankkártya csak megjelenésében azonos a bankkártyával, a kereskedelemben új utakat nyithat.
Hirdetés

A szerényen csak e-pénznek titulált, vicces nevű előre fizetett (prepaid) bankkártya egy olyan fizetési módot kínál, mint a mobiltelefonok feltöltős kártyái: pénzzel tölthetjük fel a normál számlánkról, és egészen addig fizethetünk vele, amíg van rajta fedezet. Azoknak, akik tudnak bánni a pénzzel, az újdonság legfeljebb egy újabb fizetési módot jelent, aki viszont nem tud, mert rendszeresen túlköltekezik és/vagy hitelből él, annak akár életmentő is lehet. Egy nemrég elvégzett, hat országban, 2400 fő megkérdezésével elkészített kutatás eredménye szerint az emberek 69%-a szerint egy ilyen kártyával könnyebb beosztani a pénzt, 73%-uk szerint még az eladósodás is megelőzhető.

A prepaid kártya jelentősége a gyakorlatban az, hogy egy családi bankszámla mellett több ilyen bankkártya is használható, így például a családtagok mások tudta nélkül nem nullázzák le az egyenleget, vagy adósítják el a családot. A gyerekek a zsebpénzt is megkaphatják rajta, hiszen a pénz nagyobb biztonságban van így, mint készpénzben, a pénztárcában. A hírek most még nem szólnak erről, de az e-pénz a jövőben akár a mobiltelefonokba is átkerülhet, ami még tovább egyszerűsítheti majd a használatát. Természetesen tudjuk, hogy már most is lehet több bankkártyát és számlát is használni, ami azonos eredményt (is) adhat, a prepaid kártya azonban feltehetően sokkal olcsóbb, így végső soron előnyösebb megoldás lesz.

A kutatás néhány különleges jelenségre is rávilágított: az emberek 77%-a rendszeresen ellenőrzi a hitelkeretét, 66%-uk olvassa el a bankoktól kapott hírleveleket, ezek fele pedig elégedett is a tájékoztatással. Az emberek 35%-a még mindig személyesen intézi pénzügyeit a bankban, 64%-uk pedig szívesebben használ bankkártyát, mint készpénzt (42%). De az is kiderült, ki hordja a nadrágot, illetve ki van pórázon inkább: a nők 88%-a szigorú felügyelet alatt tartja a háztartási pénzügyeket, a férfiak között ez az arány 78%. Nem tippelnénk meg, mi van ott, ahol vagy senki, vagy mindkét fél tudatos/szigorú.

Címkék