- 2014. szeptember 22., 14:15
Már okostelefonon is lehet valós idejű adatokat kapni a budapesti tömegközlekedésről. De még csak elméletben.
Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ kiadta a Futár utasinformációs rendszer okostelefonra készült változatát, amely iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra egyaránt elérhető. A szolgáltatás böngészőből elérhető verziója néhány nappal ezelőtt jelent meg, ami természetesen működött okostelefonokon is, de nyilván a direkt a telefonra készített app kényelmesebb kezelhetőséget ígér.

A programban a járatinformációk mellett helyet kapott egy útvonaltervező is, amely nemcsak megadott címek között, hanem aktuális helyünk és egy megadott cím között is meg tudja keresni az optimális csatlakozásokat – és mindezt a pillanatnyi forgalmi viszonyok alapján. Az alkalmazáson belül elérhető térképen megtaláljuk a megállók pontos helyét, megnézhetjük a járatok útvonalát (és menetrendjét) valamint a járművek aktuális pozícióját is. Ez utóbbi elvileg néhány másodpercenként frissül – azonban mi több alkalommal is próbáltuk, és egyszer sem sikerült megtudni, hogy a szerkesztőség ablaka alatt elhaladó 32-es vonalat teljesítő buszok éppen merre tartózkodnak. Az app egyelőre persze még csak teszt jelleggel fut (mint ahogyan az egész Futár projekt is), tehát hibák akár elő is fordulhatnak, az viszont érdekes, hogy ugyanebben az időben a webes felületen minden gond nélkül látszottak a járművek is.

A szoftver sebessége egy középkategóriás telefonon sem tűnik vészesnek, ugyanakkor a felépítésén még lenne mit csiszolni: a menetrendeket például nagyon nehézkes előhozni, mert az útvonalak között nem lehet keresni, a listában pedig mindig csak a közeli járatok információk közül lehet választani.

Címkék