- 2014. október 15., 15:22
Egy felmérés szerint egy jelszó elfelejtése idegesítőbb, mint a lemerülő mobiltelefon vagy a lakáskulcs elhagyása.
Hirdetés

Egy, az Egyesült Királyságban 1000 fő bevonásával készült felmérés szerint egy jelszó elfelejtését sokkal nagyobb katasztrófának éljük meg, mint akár mobiltelefonunk lemerülését, akár lakáskulcsunk elhagyását. Tény, hogy a mobiltelefon lemerülését mi sem tartjuk akkora katasztrófának (hacsak nem valami fontos hívást várunk), de azért a lakáskulcs elhagyása elgondolkodtató.

A Centrify Corporation által készített felmérés szerint a jelszavas problémánál csak egy szoftverösszeomlás vagy a levélküldési nehézségek idegesítőek, legalábbis az angoloknál. A sok statisztika közül mindenképpen ide kívánkozik, hogy megkérdezettek 7 százaléka inkább alávetné magát egy gyökérkezelésnek, mint hogy elfelejtse jelszavát (ezt azért nehezen tudjuk elképzelni).

A jelszavas kérdés azért érdekes, mert egy átlagos, a biztonsági tanácsokat betartó felhasználónak egyre több kódra kell emlékeznie: a használt netes szolgáltatások száma nő, ezek mindegyike természetesen valamilyen jelszót igényel, márpedig nem szeretnénk a támadási felületet növelni, akkor ezeknek a jelszavaknak nem is szabad egyformának lenniük. A felmérésben résztvevők adataiból az is kiderül, hogy napi átlagban tízszer kell a jelszavakkal foglalkoznunk.