- 2014. október 16., 20:21
5K-s Retina kijelzőt kapott az új iMac, lett új Mac mini, a régebbi modellek pedig mostantól olcsóbban kaphatók.
Hirdetés

Az Apple asztali számítógépe körül általában nem szokott nagy felhajtás lenni, és mi tagadás, a mai rendezvényen is inkább az iPadok valamint az OS X következő verziója, a Yosemite voltak a sztárok. De azért az Apple bemutatott két új iMac gépet is, amelyek közül az egyik Retina Display kijelzőt kapott. Nem is akármilyet: 4K helyett rögtön 5K-s felbontást választott az Apple (és el is nevezte a panelt Retina 5K-nak). A gép kijelzője 27 colos, technológiáját tekintve pedig TFT.

Ilyen felütés után persze a gép többi részének is „izmosnak” kell lennie, és nem is kell csalódnunk. Már az alap processzor is egy Core i5, 3,5 GHz-es működési frekvenciával és négy maggal, de kérhetünk Core i7-es CPU-t is, amely akár 4 GHz-es órajelen is üzemelhet. A memória mérete 8 GB, a grafikus feladatokat pedig egy AMD Radeon R9 M290X látja el. Az adatok 1 TB-os Fusion Drive-ra kerülhetnek, perifériák csatlakoztatásához pedig két Thunderbolt portot és USB 3.0 összeköttetést is kapunk.

Viszont nemcsak a CPU, hanem a hardver többi része is tuningolható: a memória akár 32 GB is lehet, GPU-nak M295X-et is választhatunk, a HDD 3 TB-ra is h hízhat, valamint kérhetünk 1 TB-os PCIe alapú SSD-t is.

Az új iMac gépen természetesen már az OS X 10.10, vagyis a Yosemite fut. Megvásárolni már most meg lehet: a Retina 5K-s alapmodell 2500 dollárba kerül. A bejelentéssel együtt a meglévő modellek ára is csökkent: a 27 colos verzióhoz 1800, a 21,5 colos változathoz pedig 1100 dollárért is hozzá lehet már jutni.

A csúcs iMac mellett az alapmodell is frissült, a Mac mini mostantól szintén rendelhető a negyedik generációs Core processzorokkal, lehet bele kérni SSD-t, a WiFi adaptere pedig akár a 802.11ac-s hálózatokra is tud kapcsolódni – és megjelent benne a Thunderbolt 2 interfész is. Szintén elérhető azonnal, és szintén OS X Yosemite-tal a fedélzetén kerül forgalomba.

Az összes fontos október 16-i Apple bejelentés:

iMac is van már Retina Displayjel
Itt az új iPad Air és iPad Mini
Megjelent az OS X Yosemite (OS X 10.10)
Apple Watchra fejlesztenél? Készülj!
iOS 8.1 és Apple Pay október 20-án

Címkék