- 2014. október 16., 20:35
Az Apple igen régen jelentkezett új táblagéppel, most viszont rögtön két eszközt is bejelentett.
Hirdetés

A rengeteg kiszivárgott információ után valószínűleg senkit sem ért ma váratlanul, hogy az Apple bejelentette a jelenleg futó két iPad sorozatának, az Airnek és a Mininek legújabb változatait – az előbbi esetében az Air 2-t, az utóbbinál pedig a mini 3-at.

Az Air esetében továbbra is a legfontosabb tulajdonság az, hogy a tablet vékony – az Air 2 természetesen még vékonyabb is, mint elődje, egész pontosan fél milliméterrel, de ez is éppen elég ahhoz, hogy 6,1 mm-rel a világ legvékonyabb tabletje váljon belőle. A dizájnban nyilván csak minimálisak az eltérések, hiszen egy nagy kijelző köré épített vékony keretből már nehéz újat kihozni, egyedül a gombokon variáltak valamennyit a mérnökök. Ezeknél viszont jóval fontosabb, hogy belül erősebb lett a hardver, a pletykáknak és a várakozásoknak megfelelően ugyanis megérkezett az iPhone 6-ból megismert A8-as rendszerchip felturbózott változata, az A8X (és az M8-as segédprocesszor), amelyet azonban a nagyobb térfogatnak is köszönhetően itt 2 GB-nyi RAM támogat. A háttértáras opciók 32 GB-tól indulnak, és a hátoldalon is történtek változások, a kamera felbontása ugyanis 8 Mpixelre nőtt. A kamera Full HD videók rögzítésére, sorozatfelvételek készítésére és panoráma fotók készítésére is alkalmas, valamint automatikus HDR módot is kapott. A frissítéssel az ujjlenyomat-érzékelőt is megkapta az Air, amelynek Home gombja az iPhone 5S-en bemutatkozott technológiát használja.

Az iPad Air 2 három színben lesz elérhető: ezüst, szürke és arany. Ami a különféle verziókat illeti, 16, 64 és 128 GB-os háttértárat valamint WiFi illetve WiFi+LET konfigurációkat választhatunk majd. Az amerikai premier jövő hét végén lesz, az árak pedig a következőképpen alakulnak: a 16/64/128 GB-os, csak WiFi-s modellek 500/600/700 dollárba fognak kerülni, az LTE adapter pedig további 130 dollárba.

Az iPad mini 3-nál is sikerült csiszolni valamennyit a vastagságon, de a dizájn markánsan nem tér el a korábbi modellhez képest. A kijelző felbontása nem változott (pedig nem lenne rossz a jelenlegi 2048×1536 pixelesnél is nagyobb felbontást látni a 7,9 colon, persze értelme nem lenne), és a hardver sem igazán lett erősebb: továbbra is az A7-es teljesít szolgálatot a készülékben, a memória sem lett több és a hátsó kamerát is érintetlenül, azaz 5 MP-s felbontással hagyta az Apple. Az egyedüli fontos változás az, hogy most már ennél a tabletnél is találkozhatunk az ujjlenyomat-érzékelő Home gombbal. És persze, hogy most már van egy arany verzió is, ha esetleg valakinek snassz lett volna az arany iPhone mellé egy ezüst tablet. Az amerikai premier szintén a jövő héten lesz. A választható kapacitások azonosak az iPad Air 2 esetében meglévőkkel, az árak pedig a következőképpen alakulnak: a 16/64/128 GB-os, csak WiFi-s modellek 400/500/600 dollárba fognak kerülni, az LTE adapter pedig további 130 dollárba.

Ahogyan az lenni szokott, az előző generációs készülékek árát a mostani bejelentéssel együtt csökkentette az Apple, így az iPad Air, az iPad Mini és az iPad Mini with Retina Display is 100 dollárral olcsóbban vásárolható meg ezentúl.

A pletykák korábban egy 12 colos vagy még nagyobb kijelzővel szerelt iPadról is szóltak – az Apple valószínűleg tényleg dolgozik egy ilyen eszközön is, de azt egyelőre nem mutatta be.

Az összes fontos október 16-i Apple bejelentés:

iMac is van már Retina Displayjel
Itt az új iPad Air és iPad Mini
Megjelent az OS X Yosemite (OS X 10.10)
Apple Watchra fejlesztenél? Készülj!
iOS 8.1 és Apple Pay október 20-án

Címkék
Hozzászólások