- 2014. október 27., 15:49
Ha minden jól megy, hamarosan vezeték nélküli töltőállomások válhatnak nagyobb háztartási gépeinkből.
Hirdetés

Elég ideje fejlesztgetik már a vezeték nélküli töltési megoldásokat ahhoz, hogy kicsit unalmasak legyenek a hozzá kapcsolódó ígéretek. Jó, sok modern telefonnal működik már a Qi, egyes okosórák (például a Moto 360) pedig már csak így tölthetőek, de a széles körű elterjedéshez arra lenne szükség, hogy a rendszer sok helyen elérhető legyen és ne csak pár mm távolságból működjön – ha ugyanis ennyire helyhez vagyunk vele kötve, akkor nincs igazán nagy előny a vezetékes megoldáshoz képest.

Ezeken a problémákon változtathat a Haier és az Energous együttműködése, amelynek keretében az utóbbi WattUp nevű technológiája kerülhet beépítésre az előbbi háztartási eszközeibe, amelyek között hűtőszekrény, mosogatógép, mikrohullámú sütő vagy főzőlap is megtalálható (a kínai cég egyébként az egyik legnagyobb ilyen gyártó a világon).

A WattUp megoldása egyébként azok közé az új rendszerek közé tartozik, amely nem csak közvetlen közelből működik, hanem 15 láb, azaz körülbelül 5 méterről is. Így elméletileg az is elég lesz majd különféle mobil kütyüink feltöltéséhez, ha egyszerűen csak a konyhában vagy a fürdőszobában tartózkodunk. A rendszer a Wi-Fi-hez hasonló rádiós sávokat használja az energia továbbítására, és egy időben több eszközt is képes tölteni.

Hozzászólások