- 2014. október 27., 12:21
Jól látja a Microsoft, hogy milyen veszélyt jelentenek rá a Chromebookok - pláne akkor, ha ilyen ütemben növekednek
Hirdetés

Miközben a „hagyományos” PC-k piacán már az is jó hír, ha nem zuhannak az eladások, és a noteszgépekből sem nő több tíz százalékkal az eladott mennyiség, addig a Chromebookok tovább folytatják a menetelést: az ABI Research legutóbbi kutatása szerint az utolsó negyedévben ez a kategória 67 százalékkal tudott növekedni, és a cég becslése szerint az idei évben az eladások összességükben duplája lesznek a tavalyinak.

Ezzel, bár tipikusan olcsó gépekről van szó, a Chromebookoknak sikerült a 300 dollár alatti kategóriában az eladások értékének közel 20 százalékát elvinnie az NDP kutatócég szerint. A Google netes operációs rendszerét futtató masinák piacán egyébként az Acer a legnagyobb játékos, őt követi a Samsung majd a HP – ez a három cég együtt a teljes mennyiség 74 százalékát adja.

Kérdés persze, hogy a Chromebookok hosszabb távon mennyire lesznek sikeresek? Ennek kapcsán az ABI Researchnek is megvannak a maga kételyei, mi pedig csak emlékeztetnénk a hasonlóan gyors felfutású netbookokra. Az viszont tény, hogy a kis méret, a „kagyló” dizájn és a kedvező ár kombinációja úgy tűnik, hogy a vásárlók nagy rétegének ízlésével találkozik.