- 2014. november 21., 15:04
A mobilpiacon jelentős a fölénye, most szerverprocesszorokat gyártana. Aggódhat az Intel és az AMD?
Hirdetés

A Snapdragon processzorok a legtöbb mobilban megtalálhatók, a Qualcomm már jó ideje a relatíve magas teljesítményre és a minél alacsonyabb fogyasztásra, vagyis nagy hatékonyságúra optimalizálja őket. A tapasztalatokat a gyártó most újabb területen is kamatoztatná: hivatalosan is megerősített tény, hogy a vállalat az Intel és az AMD nyomába lép, és szerverekbe való processzorok gyártásába kezd. A Qualcomm állítólag már ott tart, hogy lehetséges vevőkkel is tárgyalt; a tervek szerint az új terület 8-10%-os extra bevételt is hozhat.

A jelenlegi szerverprocesszorok elsődleges paramétere a sebesség, de az utóbbi években – látva a gigantikus fogyasztásukat – a gyártók egyre inkább a takarékosságot is előtérbe helyezik. Egy nagyobb szerverfarm üzemeltetése óriási költség, amit nemcsak a processzorok áramfelvétele növel, hanem az is, hogy a hűtésükről is gondoskodni kell. A Qualcomm ARM architektúrájú processzorai energiatakarékos felépítésük miatt eleve nem termelnek túl sok hőt, így valóban ideálisak lehetnek szerverekbe. Persze a Qualcomm processzorai lassabbak, mint mondjuk egy Xeon, de ma már nagyon jól optimalizáltak a többmagos processzorok, így a mérnököknek nem jelentene különösebb gondot 8-16-32 vagy még több mag integrálása. Ráadásul egy ilyen felépítés még azt is lehetővé tenné, hogy a gyártó a vevők speciális igényeihez igazítsa a chipeket.

Az teljesen biztosnak tűnik, hogy a szerverpiacot egyhamar nem fogja uralni a Qualcomm, de lépése könnyen arra sarkallhatja az Intelt és az AMD-t is, hogy takarékosabb processzorokat gyártsanak. Így végső soron mindenki nyerhet az ügyön.