- 2014. november 25., 14:28
Új, a korábbi hibákat javító változat bukkant fel a CryptoLockerből, úgyhogy vigyázzunk, hova kattintunk.
Hirdetés

A CryptoLocker az egyik legismertebb zsaroló szoftver – ezek azok a kártevők, amelyek pénzt kérnek tőlünk azért, hogy az általuk a háttérben titkosított adatainkhoz tartozó feloldókulcsot odaadják nekünk. Maga a CryptoLocker már egyáltalán nem számít újnak ezen a területen, és a korábbi verziók sok olyan hibát is tartalmaztak, amelyek megkönnyítették a titkosított adatok megmentését. Ezek közé tartozott például az, hogy gyenge volt a kódoló algoritmus, illetve hogy nem kapcsolták ki a Shadow Copy szolgáltatást, amelynek használatával vissza lehetett állítani a fájlokat.

Na, az AVG által nemrég felfedezett és Csehországban már terjedő új variáns már nem ilyen figyelmetlen, ez ugyanis nemcsak a Shadow Copyt kapcsolja le, de az általa használt kódolás is sokkal erősebb, így gyakorlatilag lehetetlen a titkosított adatokat a jelszó ismerete nélkül visszafejteni.

Védekezni nyilván a megfelelő gyakoriságú és a géphez nem folyamatosan csatlakozó biztonsági mentéssel lehet, illetve a biztonsági szoftver használatán túl azzal is, hogy nem kattintgatunk ész nélkül minden megjelenő vagy levélben érkező linkre.