- 2014. december 19., 14:30
A hét közepétől az Európában forgalmazott Windowsokon sem kell megjeleníteni a böngészőválasztó képernyőt.
Hirdetés

Sok hűhó semmiért; a leginkább így jellemezhetjük azt a jogi hercehurcát, amely még a 2000-es évek elején indult, és 2009-ben azzal zárult, hogy a Microsoft önként vállalta, hogy a kontinensünkön forgalomba hozott Windows verziókba beépíti a böngészőválasztó képernyőt. A pert anno az Opera képviselői indították, mondván, hogy az Internet Explorer azért a legnépszerűbb, mert a Microsoft ráerőlteti azt a felhasználókra; persze az élet bebizonyította, hogy inkább jó szoftver kell készíteni ahhoz, hogy valaki felvehesse a versenyt a nagyokkal. Vagy legalábbis olyat, amilyet az emberek szívesen használnak. Merthogy az önként vállalt intézkedés gyakorlatilag semmit nem változtatott a piaci erőviszonyokon. Az Internet Explorer népszerűsége persze csökkent, de egyértelműnek tűnik, hogy ezt nem lehet a böngészőválasztó számlájára írni. Már csak azért sem, mert ha mindenki valóban olyan „birka”, hogy mindig az első felajánlott lehetőségre kattint, akkor nem fordulhatott volna elő, hogy az Internet Explorer helyét szinte teljes egészében egyetlen egy böngésző, mégpedig a Chrome veszi át. A böngészőválasztó hatástalanságát jól mutatja az is, hogy a képernyő a Windows 7 SP1-es verziójából állítólag véletlenül, de kimaradt, így több mint egy évig, a hiba javításáig, nem ugrott fel – ám a statisztikákon ez az időszak sem hagyott különösebb nyomot. A Microsoft bankszámláján annál inkább, mivel az EU 560 millió dolláros büntetést szabott ki a malőr miatt.

A Microsoft az eredeti megállapodás szerint öt évig volt köteles a választási lehetőséget felkínálni, és mivel ez a határidő lejárt, a jövőben a böngészőválasztó egyáltalán nem fog megjelenni. Remélhetőleg az alternatív szoftverek gyártói, látva az „eget rengető” hatást, nem fognak újra feleslegesen ugrálni. A Microsoft „lelőtte” a böngészőválasztáshoz plusz információkat adó weboldalt is, a browserchoice.eu-ra látogatókat csak egy rövid üzenet fogadja, amely szerint az alternatív böngészőkről a fejlesztők saját oldalain lehet tájékozódni.

A vállalat vélhetően villámgyorsasággal eltűnteti az éterből az N-es szoftververziókat is, amelyek egyébként nemcsak a böngészőt, hanem a Media Player sem tartalmazták. Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek információk, hogy a médialejátszó visszakerül-e a kínálatba, de ennek talán olyan nagy jelentősége nincs is: a böngésző egyébként is sokkal fontosabb a vállalat számára, mivel az alapértelmezett keresője a Bing.

Címkék
Hozzászólások