- 2015. január 9., 12:40
A superMHL kábelével akár 8K felbontású filmek is átvihetők 120 fps mellett, és az jobb, mint amit a HDMI tud.
Hirdetés

Az MHL csatlakozást eddig arra használtuk, hogy a mobiltelefon vagy tablet micro-USB csatolójáról egy kábelen a tévé MHL (Mobile High-Definition Link) támogatású HDMI portjára csatlakozva megjelenítsük a tévén a képet. Az MHL konzorcium viszont nem ült a babérjain, hanem kidolgozta következő szabványát. A superMHL bizony egy nagy lépést jelent, célja a 8K-s kép átvitele 120 Hz-es képfrissítéssel. Ezzel túlszárnyalja a HDMI 2.0-t, amely csak 4K@60fps képet visz át (sőt, a DisplayPortot is, amelynél a maximum 8K, de csak 60 Hz-en).

Az USB négy vezetékén egy érpár szolgál az adatok átvitelére, ezt használja az MHL 3 is. Ezen 4K@30fps a maximális képméret. A superMHL kétféle változatban érhető el: az egy sávos 4K@60fps képet visz át 10 bit színmélységgel, és 10 watt helyett 40 wattot is szolgáltat a mobil eszköz töltésére. Ez az egy sáv tehát micro-USB porton is használható lesz az új szabvány szerint. Ha viszont a készüléken (ami akár PC is lehet) a superMHL szimmetrikus, tehát tetszés szerinti irányban csatlakoztatható foglalata van, a 6 sávos superMHL kábellel megvalósul a 8K@120fps, színenként 10 bites kép átvitele. (A HDMI és a DisplayPort is csak négy sávos.) Természetesen ezzel a kábellel is lehet tölteni. A csatlakozó hasonlít az USB Type-C-hez, érintkezőinek száma 32. A legnagyobb távolság, amire a kép átvihető vele, 2-3 méter. A kompatibilitás természetesen visszamenőleg biztosított, így a micro-USB és USB Type-C-ről HDMI-re, illetve MHL-re is kapható majd kábel, valamint superMHL-superMHL kábel is. Kisebb felbontásokhoz jó szolgálatot tehet az USB Type-C – HDMI kábel, de a nagyobbaknál vagy ez, vagy a HDMI, esetleg a DisplayPort következő verziója is szóba jöhet. Már most a superMHL javára szól, hogy a Samsung 8K-s tévéjére is felkerült ez a csatlakozó.

A fenti képek egy normál (igaz, nem profiknak szánt) HDMI kábel társaságában látható az új MHL szabványhoz készítetett kábel – a különbség elég szembetűnő.

Címkék