- 2015. január 22., 06:00
Csak egy évig nem kell majd fizetni, de már ez is elég idő kell, hogy legyen ahhoz, hogy aki akar, az váltson.
Hirdetés

A Microsoft a várakozásoknak megfelelően immáron hivatalosan is bejelentette, hogy mindazok, akik rendelkeznek a Windows 7, a Windows 8, a Windows 8.1, a Windows RT vagy a Windows Phone 8.1 legális példányával, azok ingyen válthatnak majd át a Windows 10-re – de csak a megjelenése utáni első évben. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy később hogyan alakul majd a szoftver árazása, de nem lennénk meglepve, ha az OS végül teljesen ingyenes maradna. Ezt nyilván a tapasztalatok döntik majd el; ha nagyon sokan váltanak, akkor azért, ha nagyon kevesen, akkor meg azért éri majd meg kitolni az ingyenesség időtartamát. A bejelentés a Windows XP-t használókkal különösebben nem foglakozott, ami persze annak fényében nem túl meglepő, hogy ezt a szoftvert a redmondi óriás hivatalosan már nem támogatja.

Ugyanakkor véleményünk szerint mégsem volt jó ötlet kizárni a Windows XP tulajdonosokat, hiszen aki még mindig ezt az oprendszert használja, az aligha fog fizetni azért, hogy a Windows 10-et használja majd; őket jelen állás szerint az út szélén hagyja a Microsoft, amivel óriás ziccert hagy ki. Ha úgy tetszik, a teljes ingyenesség lett volna a kulcs ahhoz, hogy a Microsoft végre minden felhasználót egy platform alá tudjon terelni. Ami egyébként a vállalatnak azért is lenne elemi érdeke, mert a jövőben az operációs rendszer értékesítésének elmaradása miatt kieső bevételeket az alkalmazásboltban értékesített szoftverek jutaléka fogja fedezni. Több felhasználó pedig, értelemszerűen, több jutalékot is jelent.

A Microsoft bejelentette azt is hogy a Windows 10 következő előzetese a jövő héten válik elérhetővé – ez már vélhetően egy, a megjelenéshez közeli változat lesz, olyan, mint a Windows 8 esetében a Consumer Preview verzió volt.

Címkék