- 2015. január 27., 09:29
Már sok cég rámozdult az otthonok automatizálására, de az Apple még mindig finomítja HomeKit szabványát.
Hirdetés

Közel egy éve mutatta be az Apple HomeKit nevű rendszerét, amellyel az otthonok automatizálhatók, és az összes funkció az iPhone/iPad/iPod készülékről vezérelhető. Ennek ellenére máig nem került egy kompatibilis termék sem a boltokba, méghozzá az Apple MFI (Made for iPhone) licencprogramja miatt. Ez önmagában nem lenne gond, ha ismét csak egy zárt szabványt alkotott volna az Apple, viszont az MFI-t több gyártónak is eladta, olyan cégeknek, amelyek vele kompatibilis alkatrészeket szeretnének készíteni.

A Broadcom viszont nem várt, a késéstől függetlenül is bemutatta eszközeit, amelyek az okostelefonnal Bluetooth Smart és WiFi kapcsolaton kommunikálnak. Hozzájuk viszont csak olyan szoftvert adhat, amely az Apple részéről nem tanúsított, így azt sem írhatja ki a termékek dobozára, hogy MFI-kompatibilisek. De más gyártók sem késlekednek, a ConnectSense Smart Outlet egy okos konnektor demózott már, amelyet iPhone és iPad segítségével kezelhetünk, a Sirinek adott utasításokkal. Ennek ára várhatóan 80 dollár lesz.

A Schlage sem vár, bejárati ajtóba szerelhető zárja a Sirivel „unlock my door” szavakkal nyitható (és hasonló módon zárható), ráadásul az Apple „scene”-jeit, azaz helyzeteit is kezeli, tehát érkezéskor felkapcsolja a fűtést, és az előszobában a villanyt is. A cég képviselője szerint a fejlesztés mindig is lassú, az Apple AirPlay szabványa sem a gyors piacra kerüléséről volt híres. Az Apple az üzleti potenciált is látja a HomeKit rendszerében, ezért igen valószínű, hogy a korábbinál szorosabbra húzza a gyeplőt, és azokat, akik vele kompatibilis eszközöket szeretnének gyártani, minden készülékbe be kell majd építeniük egy hitelesítést végző áramkört, amely „a biztonságos kommunikációért felel”. Tehát vannak már ma is iPhone-ra készült megoldások, a HomeKit rendszerekre azonban még egy kicsit várni kell.

Hozzászólások