- 2015. január 30., 12:51
Az online tárhely-szolgáltató 2014 második félévét lefedő jelentés több érdekességet is tartalmaz.
Hirdetés

A Dropbox csapata rendszeresen publikálja átláthatósági jelentését – azokat az adatokat, amelyek a felhasználók személyes adataihoz való hozzáféréssel kapcsolatosak. Noha a mostani jelentésben több információra derül fény, mint az előzőben, egészen pontosan nem fogjuk megtudni, hogy milyen állami szervek voltak kíváncsiak adatainkra. Az viszont megtudható, hogy 2014 júliusától decemberéig tartó időszakban 116 (758 hozzáférést érintő) idézést, 137 (260 hozzáférést érintő) tartalomkutatási igényt, valamint 2 esetben tartalmat nem igénylő bírósági rendelet, valamint 20, nem az USA területéről származó hivatalos kérés érkezett be a Dropboxhoz. Utóbbi esetben 5-5 kéréssel Németország és Franciaország vezet, 2-2 kéréssel Anglia és Olaszország, 1-1 kéréssel pedig Ausztrália, Brazília, Finnország, India, Málta és Spanyolország.

A kérésekre csak akkor válaszolnak érdemben, ha a kérés jogilag megalapozott – ha nem vonatkozik rá törvény, igyekeznek a személyes adatainkat megtartani. Annak érdekében, hogy javuljon a kérvényezők és a Dropbox kapcsolata, jogi eljárásokat is kezdeményez a Dropbox, hogy a jövőben még gördülékenyebben menjen egy-egy kérés vizsgálata, és minden esetben megvédjék a felhasználók adatait, akárhol is éljenek a világon. Az elmúlt években is tudhattuk, hogyan válaszolt a cég a szerveknek. Sokszor előfordul, hogy nem létező fiókról próbálnak meg információt szerezni. Az idézések (felhasználói fiók ellenőrzése, IP-cím a használat idejében például nyomozás esetén, stb.) nagy részét, ha a fiók létezik, teljesítik, csupán 6 olyan eset volt, amikor a Dropbox megtagadta az adatközlést. Hasonló az arány akkor is, ha az érdeklődő az adatokba is betekintene, ekkor 7 esetben tagadta meg a cég az adatok átadását. Ha bírósági határozat is kapcsolódik egy kéréshez, akkor azt természetesen teljesítik.

Nagyon érdekes, hogy külföldi kormányok és bíróságok számára egy esetben sem adtak át információkat, 2012 óta egyszer sem. Egy dolgot nem tudunk meg csupán: az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) kérdései hány esetben eredményeztek találatot – az érintett fiókok száma 0-249 közötti, a Dropbox pedig minden esetben megmutatott mindent.