- 2015. február 16., 16:33
Svájcban tervezték és gyártották le az első példányt, amely 2,8-szoros nagyításra képes. Kacsintással működik.

A speciális kontaktlencse első példányát két éve mutatták be, azonban a projekt rögtön ezután akadozni kezdett, mivel anyagi források hiányában az EPFL intézet gyakorlatilag jegelte a fejlesztést. Nem kellett azonban sokat pihenni az amerikaiaknak ugyanis megtetszett a megoldás, amelyet a hadiiparban mindenképpen szeretnének alkalmazni – ami persze teljese érthető, a közel háromszoros nagyítás nagy és kényelmetlen segédeszköz nélkül is szuperlátást adna a katonáknak, amit harc közben remekül ki lehetne használni. Így aztán a projektet felkarolta a védelmi minisztérium (Pentagon) alá tartozó DARPA, amelyet amerikai egyetemekkel közösen fejlesztettek tovább.

A lencse most bemutatott verziója abban különbözik a korábbitól, hogy már nemcsak nagyít, hanem vezérelhető is: ha az egyik szemünkkel kacsintunk, akkor bekapcsoljuk a nagyítást, ha a másikkal, akkor pedig ki. Van azonban még fejlesztenivaló, mert a kacsintást nem a kontaktlencsék érzékelik, hanem egy speciális szemüveg, amelyet értelemszerűen szintén viselni kell – ez a kényelmi faktort biztosan nem javítja. A rendszer állítólag van annyira okos, hogy az egyszerű pislogást meg tudja különböztetni a kacsintástól, így a véletlen állítástól elméletileg nem kell tartani. A fotókon is jól látszik, hogy a lencse elég nagy, készítői szerint mégsem kényelmetlenebb, mint a manapság használatos lágy kontaktlencsék. Ez azzal együtt még érdekesebb, hogy a puha szilikon helyett a zoomos kontaklencsék merevek, hogy az objektív pontossága garantálható legyen. A viselési idő megnövelése céljából légáteresztő csatornákat is beépítettek, ezekkel állítólag a hosszú viselés sem okoz kellemetlen, égető érzést.

Bár a projektet az USA védelmi minisztériuma egyértelműen a hadiipari szempontok miatt karolhatta fel, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a nagyítás lehetősége a hétköznapi emberek életét is megkönnyítheti majd, különös tekintettel az idősekre, hiszen náluk a rövidlátás igen gyakori látáshibának számít. Természetesen nagyítós szemüvegek már most is léteznek, azonban ezeket nem hordják túl sokan, mivel nem nyújtanak épületes látványt.

Ami biztos, az az, hogy nem ez lenne az első eset, amikor harcászati célból kifejlesztett termék a hétköznapi életben is bizonyít: erre kiváló példa az iRobot is, amely a katonai termékekkel szerzett tapasztalatok birtokában épített meg szinte utolérhetetlen háztartási robotjait.

Címkék
Hozzászólások