- 2015. február 25., 17:53
A vállalat azt szeretné, ha az androidos telefonokhoz járna adatforgalom is. De fizetni nem akar érte.
Hirdetés

Egyelőre nem hivatalos forrásokból tudni csak, hogy a Google néhány mobilszolgáltatóval olyan tárgyalásokat folytat, amelyeken azt szeretné elérni, hogy bizonyos alkalmazások adatforgalma ingyenes legyen. Ezt sokan úgy fordítják le, hogy a Google máris a netsemlegesség első számú ellenségévé lép elő; valójában erről nincs szó, azonban a dolog mégis aggályos lehet, mert a Google végső soron azért fizet, hogy a felhasználók az általa preferált programokat használják, vagyis piacot vesz, ami torzítja a versenyt. A manőver ugyanakkor nem példa nélküli, az Amazon például rengeteg országban megállapodott egy vagy több szolgáltatóval, hogy a megvásárolt könyveket ingyen lehessen letölteni mobilhálózaton keresztül a könyvolvasóira. Emellett több olyan szolgáltató is van (magyar is), amelynél bizonyos adatcsomagoknál ilyen vagy olyan jellegű adatforgalom nem pörgeti a számlálót. A Google-féle esetnél is erről van szó pepitában, csak éppen sokkal nagyobb volumenben, és ez már sokaknál kiverheti a biztosítékot.

Főleg, hogy a Google nem szeretne rosszul kijönni a dologból, így a számlát nem saját zsebből fizetné, hanem áthárítaná a költségeket az ingyenesség előnyeit élvező appok fejlesztőire. Így rögtön sokkal kevésbé szimpatikus – mivel a lépés célja teljesen egyértelműen az, hogy a felhasználók többet internetezzenek, és így többet nézzenek reklámokat, végső soron pedig több pénzt termeljenek a Google-nek, az lenne a minimum, hogy a keresőóriás is a zsebébe nyúl. Ha ezt nem teszi, akkor a szóban forgó alkalmazások ára megnőhet, vagy ingyenesből fizetőssé válhatnak.

A baj csak az, hogy a felhasználók felháborodása (ha lesz is), teljesen irreleváns lesz abból a szempontból, hogy a Google megállapodik-e a szolgáltatókkal. Korábban ugyanis pont a szolgáltatók voltak azok, akik pénzt követeltek volna a Google-től, Facebooktól, YouTube-tól, stb (azzal a címszóval, hogy a drága beruházások gyümölcseit ezek a vállalatok aratják le a megnövekedett reklámbevételeken keresztül), ezért aligha rúgják majd ki páros lábbal a Google-t, ha az fizetni akar nekik egy keveset az internethasználatért.

Hozzászólások