- 2015. február 25., 15:12
Röviden: igen. Hogy mikor? Majd. De nem annyira majd, mint eddig, hanem előbb, 12 hónapon belül.
Hirdetés

A Panasonic egyike volt azon gyártóknak, akik a 2013-as CES-en nagy csinnadrattával mutatták be OLED-paneljeiket, ráadásul a Sonyval közösen fejlesztett (de külön gyártott) megoldás rögtön 4K-s felbontást nyújtott, míg a konkurencia akkor még csak a sztenderd Full HD felbontásnál járt. Aztán az OLED eltűnt, lekerült a napirendről, és a plazmatévék tavalyi megszűnése után sem látszódott az igyekezet, hogy a Panasonic azon lenne, hogy mielőbb egy kereskedelmi forgalomban elérhető modellt rakjon össze. 2014-ben például még csak prototípus sem volt a CES-en. Az idei Las Vegas-i show-n aztán megint láttunk OLED-tévét, igaz, mindenféle bejelentés nélkül, egyszerűen csak kint volt a standon egy 65 colos 4K-s modell. Amelyet megnéztünk most Frankfurtban is – és ezúttal szerencsére sikerült néhány további információt is kideríteni a készülő tévéről. Elsősorban nem a specifikációjáról (65 colos és 4K-s, ezt továbbra is tudjuk, no meg ívelt felületű), hanem arról, hogy a tévé valóban létező projekt, és egy olyan projekt, amelynek célja egy kereskedelmi forgalomban kapható modell kifejlesztése, 12 hónapon belüli piacra kerülési idővel.

Ez azért nagy szó, mert eddig a japán gyártó mereven elzárkózott ettől, két éve és tavaly (még az IFA-n is), a hivatalos verzió az volt, hogy az OLED szép és jó, de egyelőre csak az üzleti termékeknél jöhet szóba a technológia alkalmazása (professzionális monitoroknál például). Most viszont úgy tűnik, hogy a kezd nyíltsisakossá válni a küzdelem, és ha az elmondottak igazak, akkor legkésőbb a 2016-os CES-en lesz Panasonic OLED-tévé. Felmerülhet a kérdés, hogy az időkertbe egy szeptemberi IFA-s premier nem fér-e bele. Abszolút beleférhet, de nem biztos, hogy ennek van értelme. Ugyanis az OLED-tévékre a legnagyobb kereslet az USA-ban várható, tehát ha lesz ilyen tévé, azt véleményünk szerint ésszerűbb bemutatni a CES-en. Tehát mi idén még nem várunk OLED-et a Panasonictól, de jövőre igen.

A mérnökök odahaza Japánban most elsősorban azon dolgoznak, hogy a panelt minél jobban kiismerjék, hogy (közel) tökéletesen tudják vezérelni. Az elektronika teljes egészében saját fejlesztésű lesz természetesen, úgy tudjuk viszont, hogy a panelt nem a Panasonicot is tulajdonosai között tudó JOLED fogja gyártani, hanem az LG (ezt viszont a Panasonic hivatalosan még nem erősítette meg).

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. szeptember 14., 08:00
2020. március 27., 08:00
2020. február 10., 08:00
2020. február 10., 13:00