- 2015. február 25., 13:22
Most már működőképes az operációs rendszer, de a közelebbi ismerkedésre továbbra sem volt módunk.
Hirdetés

Először tavaly hallottunk arról, hogy a Panasonic azt tervezi, hogy okostévéit Firefox OS-re állítja át, a CES-en pedig máris a megvalósítási fázisba ért a dolog, hiszen kiderült, hogy az összes idei smart készülékben ez az operációs rendszer működik majd. Las Vegasban volt már demo is, amely azonban még messze nem funkcionális volt, csupán a koncepció néhány elemét mutatta be – valójában egy Flash alapú prezentáció formájában, semmint működő rendszerként. A Panasonic az európai bemutatóját, vagyis a Convention 2015 rendezvényt idén Frankfurtban tartotta, kíváncsiak voltunk, hogy vajon történt-e érdemi változás a rendszer környékén vagy sem.

Nos, a válasz az, hogy igen, hiszen a Firefox OS most már valóban működik, az más kérdés, hogy sokkal többet így sem árult el a vállalat a működéséről. Vagyis nagy vonalakban ugyanazokat a funkciókat (tartalom felett megjelenő, kör alakú ikonokkal operáló főmenü, vagyis a my Home Screen 2.0, leszúrható ikonok, alkalmazásválasztó) nézhettük meg Frankfurtban is, annyi különbséggel, hogy most már a valódi OS szolgálta ki a demót nem pedig egy videó. És kiderült az is, hogy a szoftver szépen fut: akadozásokat nem láttunk, az appok pedig gyorsan betöltődnek. Amit viszont nem tudunk, az az, hogy a tévé bekapcsolását követően mennyi idő alatt áll fel a rendszer.

Igazságtalan lenne azt mondani, hogy ez a fejlődés nem sok, főleg, hogy néhány további részlet is kiderül a Firefox OS-sel kapcsolatban. Például az, hogy milyen extra távirányító jár majd a felsőkategóriás tévékhez. A Panasonic korábban a touch panelre szavazott, és ez megmarad a 2015-ös modelleknél is, viszont lesz rajta egy kedvencek gomb, ami sokkal egyszerűbbé teszi a leszúrás funkció használatát. Ezen kívül, ahogyan az várható volt, a képernyő négy oldaláról betölthető Info Screent is a Firefox OS tölti fel tartalommal, ami legfőképpen a fentről „nyíló” időjárás adatoknál valamint a jobbról elérhető hírolvasó esetében lehet fontos. Utóbbi egyelőre csak előre definiált tartalmakkal működik, de a tervek szerint meg lesz oldva az is, hogy ide mindenki saját hírforrásokat illesszen be, kedve szerint.

Az okostévé rendszereknél a legnagyobb kérdés mindig az, hogy milyen alkalmazások lesznek elérhetők, és nem titok, hogy a Panasonic korábban nem volt éppen a helyzet magaslatán, ha a lokális kontentet néztük. Az alap szett persze adott lesz, YouTube, böngésző, időjárás, stb. eleve megtalálhatók lesznek a tévén, a további szoftverek megjelenését illetően pedig nagyon optimista a vállalat, mivel a Firefox OS alá fejleszteni nem nehéz, tulajdonképpen HTML5 programozást jelent. Ráadásul a platformból adódóan a hozzáférés teljesen ingyenes lesz, így a vállalat azt várja, hogy szép számmal jelennek majd meg az újdonságok. Erre mindenképpen szükség is lesz, ha a Panasonic fel szeretné venni a versenyt a Samsunggal és az LG-vel – no meg az Android TV-re szavazó Sonyval. Az mindenesetre egy jó start, hogy az LG-vel ellentétben nem lesz szegmentáció, azaz valamennyi 2015-ös okostévé ezt a rendszert kapja meg.

Rákérdeztünk arra, hogy a korábbi eszközöket lehet-e majd frissíteni; határozott elutasítást nem kapunk, azonban valószínű, hogy a dologra nem fog sor kerülni, mivel a HTML5 támogatása szükséges feltétel lenne, ez azonban a tavalyi modelleknél nem megoldott.

Címkék