- 2015. március 10., 08:00
Az Apple Watch kétféle méretben és háromféle verzióban lesz kapható. Nem látszik, miért lesz jobb, mint a többiek.
Hirdetés

Az Apple Watch tavaly szeptemberben, az iPhone 6 és 6 Plus modellekkel együtt mutatkozott be, azonban már akkor tudni lehetett, hogy a cupertinoi vállalat okosórája csak 2015 első felében lesz elérhető. Pontos dátumot egészen sokáig nem lehetett tudni, és még az sem volt tiszta, hogy mikor érkeznek a további részletek, mígnem kiderült, hogy az Apple március 9-én tart egy rendezvényt. Kiegészítve mindezt azokkal a pletykákkal, miszerint az órát áprilistól lehet megvásárolni, beindultak a fogaskerekek, és mindenki biztosra vette, hogy március 9 az Apple Watch életében fontos dátum lesz – és ebben nem is kellett csalódni, fontos kérdésekre kaptunk választ.

Az óra dizájnját már fél éve, az első bemutatkozás óta ismerjük, és tudni lehet azt is, hogy a Watch kétféle méretben és háromféle kiszerelésben lesz elérhető. A négyzet alakú kijelző ellenére fontos, hogy lesz 38 és 42 mm-es verzió is – bár a kettő között nagy méretbeli különbség nincsen, ez a pár milliméter éppen elég lehet ahhoz, hogy a hölgyek is kedvet kapjanak a kütyühöz, még akkor is, ha az óra vastagsága semmivel sem kisebb, mint a konkurens modelleké. (Az LG G Watch R például gyönyörű, mérete okán mégis nehéz elképzelni női csuklón.) A kisebb mérethez 1,32 colos, a nagyobbhoz 1,5 colos kijelző jár, zafír üvegborítással. Központi kérdés volt, hogyan lehet majd tölteni. Az Apple szerencsére nem alkalmazza a rivális termékeknél meglévő bölcsős megoldást, a kábel egyszerűen mágnes segítségével kapcsolódik a kütyühöz, ez jóval kényelmesebbnek tűnik, mint minden alkalommal műanyagot szerelgetni (ahogyan kell azt például a Samsung Gear okosórák esetében.) Az óra pontos méretei 38,6×33,3×10,5 mm, 42,5 gramm illetve 42×35,9×10,5 mm, 50 gramm.

Korábban már kiszivárgott néhány információ arról, hogy az Apple Watch nem lesz éppen kíméletes az akkumulátorhoz és/vagy az energiaforrás lesz túlságosan pici. Nos, a tegnapi bejelentés ezt igazolni látszik; amíg az Android Wearre épülő órák két-három napot is bírják, a Pebble is majd egy hetet megy, a Watch üzemideje csupán 18 óra lesz. És ez nem a folyamatos, hanem a tipikus használatot jelenti. Még ha egyelőre nem is teljesen tiszta, hogy ez mit jelent. Vagyis biztos, hogy a készüléket minden este töltőre kell majd dugni, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy ha valaki nagyon sokat használja majd a kütyüt, akkor az nem fogja tudni kihúzni vele a nap végéig sem. Ez némiképpen csalódás az Apple-től, és nemcsak azért, mert okostelefonjai éppen ellenkezőleg, jobban bírják, mint a vetélytársaké, hanem azért is, mert a 18 órás „menet” abszolút mértékben is rövid.

Az Apple Watch használatához mindenképpen szükség lesz a telefonra (a kütyüben sem 3G adapter sem GPS nincs); a mobilnak pedig nyilván iPhone-nak kell lennie. A telefonon lévő host alkalmazás, amely az órát ellátja adatokkal, iOS 8.2 vagy későbbi változatokban lesz benne. A Watch segítségével természetesen lehet majd fogadni és indítani hívásokat, és a készülék tudása alkalmazásokkal tovább bővíthető. Az Apple Store-ban nyílik majd egy új szekció a Watchhoz; a kínálat az Apple ígérete szerint már a kezdetekkor bőséges lesz (nyilván ez néhány tucat szoftvernél azért nem fog sokkal többet jelenteni), többek között az Ubernek és az Instagramnak is lesz kis kijelzőre optimalizált változata. És természetesen a kütyüt lehet majd fizetésre is használni (Apple Pay), hiszen ugyanúgy lesz benne NFC chip, mint a 6-os iPhone-okban.

És az Apple végre azt is közölte, hogy a Watch mikor lesz elérhető. Az órák előrendelése április 10-én indul majd, a szállítások pedig ehhez képest két héttel később, 24-én kezdődnek. Első körben kilenc országban lesz elérhető a termék, hozzánk legközelebb – mint szinte mindig – Németországban lehet majd megvásárolni. Az amerikai árak szintén ismertek: a Watch Sport 38 illetve 42 mm-es verziója 350 illetve 400 dollárba fog kerülni, az Apple Watch Steel 38 illetve 42 mm-es változatait pedig 550-1050 illetve 600-1100 dollár közötti áron vásárolhatjuk majd meg. És lesz egy 18 karátos arannyal borított verzió is, Apple Watch Edition néven – ez szintén 38 illetve 42 mm-es méretben lesz elérhető, 10-17 ezer dollár közötti áron.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00