- 2015. március 10., 11:07
És akinek Nexus készüléke van, az hamarosan tényleg töltheti is a frissítést. A többiek legyenek csak türelmesek.
Hirdetés

A nagyobb gyártók még az Android 5.0-ra épülő ROM-jaikat sem fejezték be, ez viszont cseppet sem zavarja a Google-t, aki kiadta az operációs rendszer 5.1-es változatát. A szintén Lollipop névre hallgató verzió ezúttal nem túl sok újdonságot tartalmaz, kiadása leginkább annak köszönhető, hogy a Google többé-kevésbé rendszeresen adogatja ki az újabb verziókat, hogy a kisebb fejlesztések se ragadjanak be.

A legfontosabb a stabilitás és a teljesítmény javítása volt, de azért néhány érdekes (és meglepő) funkció is került az Android 5.1-be. A meglepetések csoportjába tartozik az, hogy az Android most már gyárilag képes több SIM-kártya kezelésére – sokan gondolhatták, hogy ez már eddig is ment, mivel a piacon rengeteg a két SIM fogadására alkalmas mobil, azonban a helyzet az, hogy ezeknél a telefonoknál mindig a gyártók vagy a telefonba épített rendszerchip gyártója építette be ezt a lehetőséget. Szintén a telefonáláshoz kapcsolódik, hogy az Android 5.1 gyárilag támogatja a HD hanghívásokat akkor is, ha a beszélgetésben több szolgáltató vesz részt.

A Google útjára indította a Device Protection programot is, amely a telefon lopások számát csökkenti majd a remények szerint. A készülékeket ezentúl hozzá lehet majd kötni a Google felhasználói fiókunkhoz, és amennyiben a mobilt vagy táblagépet ellopják, akkor sem lehet más azonosítóval használni, ha visszaállítják a gyári beállítást. Nyilván a dolog egyelőre megkerülhető lesz azzal, hogy az OS-t régebbi verzióra cserélik, de idővel, ha már minden új mobil legalább Android 5.1-gyel jön ki, elvileg nem lesznek túl vonzók a készülékek a tolvajok számára. A Device Protection működését tekintve valószínűleg nagyon hasonló ahhoz, mint ahogyan az iPhone-okat is regisztrálni kell az Apple-nél, így a használt telefonok eladását viszont megnehezítheti a procedúra (legalábbis lesz egy extra dolog, amire figyelni kell majd a vásárlóknak).

A felhasználói felület alapjaiban természetesen ezúttal nem változott, viszont annyi újdonság került az OS-be, hogy az elérhető WiFi hálózatokra valamint Bluetoothos eszközköre közvetlenül a gyorsbeállításoknál is lehet csatlakozni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások