- 2015. április 3., 09:23
Történt ugyanis, hogy a szolgáltató egy mozdulattal levágott néhány weboldalt a hálózatáról. És ez csak a kezdet.
Hirdetés

Április 1-jétől nem elérhető többek között az RTL Klub honlapja és az rtlmost.hu weboldal sem, miután a UPC tulajdonosa, a Liberty Global felmondta az önköltséges adatcsere megállapodást az Externettel, és a továbbiakban díjat szedne ugyanezért. Mindezt az tette lehetővé, hogy a Liberty Global, bár a BIX-re kapcsolódik, kiemelt ügyfélként nem köteles adatot cserélni kvázi ingyenesen a BIX-re kapcsolódó többi szolgáltatóval, az Externettel érvényes megállapodása pedig éppen most járt le.

Természetesen a további adatcserének műszaki akadálya nincsen, egyszerűen arról van szó, hogy a UPC piaci erőfölényét kihasználva a továbbiakban pénzt kérne az Externettől az adatcsere okán, azonban az Externet nem szeretne fizetni (és nem szeretné a költségeket áthárítani ügyfeleire sem). Rövid távon a felhasználóknak nem kedvez a helyzet, de tekintettel arra, hogy a UPC valószínűleg más szolgáltatókkal szemben is hasonló lépésekre készül, igazából egy türelmi játék kezdődött meg. A fő kérdés az, hogy a UPC további hasonló megállapodásai mikor járnak le, illetve persze az is, hogy a többiek az Externethez hasonlóan megtagadják-e a fizetést vagy sem. Amennyiben igen, úgy a UPC hálózatán egyre több fontos hazai weboldal nem lesz elérhető, amely villámgyorsan tömeges elégedetlenséghez vezethet.

A szomorú tény azonban az, hogy a UPC hálózatán ezzel a lépéssel valójában megszűnt a netsemlegesség; a Liberty Global hiába nem a tartalomszolgáltatókat korlátozza, a lépés végső soron mégis arra irányul, hogy közvetett módon a népszerű tartalmat előállító szolgáltatók zsebéből húzzon ki nem kevés pénzt. A lépésre minden bizonnyal lesz válasza a tartalomszolgáltatóknak, a felhasználóknak és a hatóságoknak is – ezekre egyelőre még várni kell.

Update: a UPC a déli órákban visszavonulót és újra engedélyezte az Externet felé az adatforgalmat, így az összes olyan weboldal, amelyet a szolgáltató hostol, ismét elérhető a UPC ügyfelek számára. Az üggyel kapcsolatban sem az Externet, sem a UPC nem adott ki hivatalos közleményt egyelőre, így csak találgatni lehet, hogy miért gondolta meg magát a vállalat. Az egyik lehetséges forgatókönyv az, hogy a felhasználók közül nagyon sokan kezdtek el panaszkodni, de előfordulhat az is, hogy az Externet szimplán azzal, hogy három nap alatt sem volt hajlandó fizetni, visszavonulásra kényszerítette a Liberty Globalt.

Címkék
Hozzászólások