- 2015. április 22., 16:16
A Google módosítja a YouTube rendszerét, ezért kliense a régebbi tévéken, Blu-ray lejátszókon nem fog elindulni.
Hirdetés

A Google gőzerővel fejleszti a YouTube Data API-t, tehát azt a részét a szolgáltatásnak, amely az adatok letöltéséért felelős. Az új verzió (v3) alapja már a HTML5, és benne a feliratok, kommentek kezelése is megváltozott. Ez eddig szép és jó, ám van egy kis mellékhatása: egyes 2012-ben gyártott, vagy ennél régebbi okostévék, Blu-ray lejátszók, az Apple TV és a Google TV első és második generációja már nem lesznek képesek lejátszani az újabb tartalmakat.

Ez legalábbis a papírforma, hiszen rengeteg olyan eszköz van, amelynek frissíthető a szoftvere, így elméletileg megoldható, hogy rajtuk a YouTube a továbbiakban is elérhető legyen. Mivel az okos eszközök nagyobbik részében ráadásul olyan kliens fut, amelyet nem az adott gyártó, hanem a Google fejleszt, ezért valószínűleg a készülékek többségére készülni fog valamilyen frissítés. Mivel a felmérések azt mutatják, hogy az okostévén futó alkalmazások közül messze a YouTube a legnépszerűbb, a Google hatalmas öngólt lőne, ha az okostévé tulajdonosok nagyobbik részét egyszerűen kizárná a videózásból.

A 2013-ban megjelent és újabb eszközökhöz a vállalat ígérete szerint biztosan frissíthető lesz a YouTube alkalmazás. Ha nem tudunk frissíteni, akkor a megoldás vagy egy újabb tévé (amit ugye nem mindenki engedhet meg magának), vagy egy tévé-okosító, médialejátszó készülék vásárlása lehet.

Címkék