- 2015. május 13., 13:39
Az új lejátszók kezelik majd a régi filmeket, fordítva viszont a dolog, értelemszerűen, nem fog menni.
Hirdetés

A Blu-ray szabványt fejlesztő és gondozó testület, a Blu-ray Disc Association véglegesítette az Ultra HD Blu-ray szabványt, így hamarosan piacra kerülhetnek az első UHD felbontásra képes Blu-ray lejátszók, és filmek. Ugyan a Netflixen, az Amazonon már most is elérhető több 4K-s tartalom, a YouTube-on pedig hemzsegnek a többnyire amatőr 4K-s videók, ezek képminősége nem éri el azt, amelyet a fizikai adathordozókkal nyújtani lehet. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a streaming szolgáltatók még a 4K-s filmeknél is alacsonyabb bitrátát alkalmaznak, mint a Blu-ray lemezek esetében.

Az Ultra HD Blu-ray specifikáció természetesen, amennyire lehet, biztosítja a visszafelé való kompatibilitást, így az új lejátszók a régi filmeket is kezelik majd. Fordítva viszont ez nem lesz igaz, már csak azért sem, mert a filmek 66 illetve 100 GB-os lemezekre fognak kerülni. A 100 GB-os kapacitásra természetesen azért van lesz szükség, mert a négyszeres felbontás megfelelő minőségű tárolásához több hely is kell. A Blu-ray lemezen a filmek bitrátája jellemzően 15-25 Mbps körül alakul, a 4K-s filmeknél azonban ennek két-háromszorosára lehet számítani. A készülékek támogatni fogják a 3840×2160 képpontos felbontás mellett a DTS:X valamint Dolby Atmos hangformátumokat is.

Az Ultra HD Blu-ray szabvány azonban nemcsak a felbontás növelésén keresztül biztosítja a filmgyártóknak a jobb képminőséget, hanem új kodek (HEVC, vagyis H.265), nagyobb dinamikatartomány (HDR) és nagyobb színmélység (REC.2020) alkalmazásával is. A szabvány emellett egy új kényelmi funkciót is tartalmaz, Digital Bridge néven. Ez arra ad majd lehetőséget a felhasználóknak, hogy a megvásárolt filmekről legálisan készítsenek alacsonyabb felbontású, okostelefonra vagy táblagépre optimalizált verziót – hogy pontosan hogyan, azt viszont még nem lehet tudni. Apróság, de azért megemlítjük, hogy a testület új logót is rajzolt a 4K-s lejátszók számára (amely fentebb látható).

A világ első UHD felbontásra képes Blu-ray lejátszója egyébként már elkészült, a Panasonic mutatta be a CES-en; természetesen, mivel akkor még nem volt végleges a szabvány, a készülék csak prototípus volt. Ugyanakkor a hardveren a vállalat valószínűleg már sokat nem fog változtatni, a firmware-en keresztül várható a teljes kompatibilitás biztosítása. Egyelőre még egyik gyártó sem közölte, hogy pontosan mikor tervezi piacra dobni saját modelljét, de valószínűleg sokat nem tévedünk, ha arra tippelünk, hogy mindenki a karácsonyi szezonra fog időzíteni.