- 2015. május 18., 12:42
A Microsoft semmiképpen sem akar félreértést: újra megmondta, ki kapja meg ingyen a Windows 10-et.
Hirdetés

A dolog persze senkit sem kell, hogy meglepetésként érjen, hiszen arról, hogy a Microsoft kinek adja ingyen a Windows 10-es és kinek nem, már hónapokkal ezelőtt írtunk. Beszámoltunk arról, hogy bár a redmondi vállalat a jól sikerült, de a minden második verziót sújtó átok miatt nem igazán sikeres Windows 8 és 8.1 után következő Windows 10-et ingen fogja adni, ez nem jelenti azt, hogy amnesztiát kapnak azok, akik eddig lopták az operációs rendszert. A Microsoftnál is tudják, hogy sok a félreértés az ingyenesség körül, ezért a megjelenéshez közeledve újfent közétettek egy blog postot, amelyben részletesebben leírták, hogy milyen feltételek esetén lesz jogosult valaki a Windows 10 telepítésére és használatára. Röviden: csak azok a felhasználók, akik legális Windowszal rendelkeznek, sőt, közülük is csak azok, akiknek a licence a Windows 7-re, 8-ra vagy 8.1-re szól. Az ingyenes upgrade-ből ennek ellenére nem maradnak ki azok sem, akik eddig nem legális Windowst használtak (vagy legálisat, de XP-t, Vistát).

A blogbejegyzésben a félreértések elkerülése végett egyértelműen szerepel ugyanis, hogy a kalózmásolatokat továbbra is meg fogja tűrni Redmond – viszont továbbra is némi korlátozásra kell számítani. Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen szankciókra, de figyelmeztető vízjel biztosan lesz. Nagy dolgokra azonban nem kell számítani, hiszen a Microsoft azt szeretné, hogy 2018-ra egymilliárd eszközre kerüljön fel a Windows 10, ami az ingyenesség mellett arra is támaszkodik, hogy rengetegen kalózmásolatot fognak használni. A Microsoft egyébként minden bizonnyal szeretné a feketézőket is a helyes útra téríteni, így lesznek akciók. Részletek ismét nem ismertek, de a korábbiakhoz hasonló, 15 dolláros egyszer díj többek számára elég vonzó lehet.

A blogbejegyzés szerint a a Windows 10 még mindig fejlesztés alatt áll, így minden kérdésre nincsen kész válasza a Microsoftnak. Az ugyan kiderült már, hogy a Windows 10-nek hétféle verziója lesz, azt viszont még mindig nem tudni, hogy az operációs rendszer mikor fog megjelenni a piacon.

Címkék