- 2015. május 18., 13:29
A villanyautózás elterjedése mellé állt a Borsod-abaúj-Zemplén megyei kisváros.
Hirdetés

Megújuló energiaforrásból származó elektromos árammal hajtott autót állított a közösségi feladatok ellátására a város szolgálatába Szikszó. A helyi Inkubátor ház udvarán felállított 2×22 kW-os töltőoszlopon felhasznált energiát az önkormányzat épületére felszerelt napelemek biztosítják. A városvezetés számítása szerint a napelemes töltőrendszer kiépítése már a két év használat után megtérülhet, így biztosítva rendkívül kedvező működtetési környezetet a városi elektromos autó, egy Nissan LEAF számára. A Type2 (Mennekes) csatlakozóval felszerelt töltőoszlop mellett egy ugyanilyen csatlakozóval szerelt fali töltőt is üzembe helyeztek az önkormányzat épületének udvarán. Szikszó ezzel is a környezettudatosság és a zöld energia hasznosítás iránti elkötelezettségét szeretné jelezni, egyben példát mutatva a többi önkormányzat számára, hogy ezek a projektek gazdasági alapon, rövid megtérülési idővel is megvalósíthatók. „A célunk az, hogy a város a környezet védelme és a költségcsökkenés érdekében a lehető legnagyobb arányban használjon alternatív energiát. Ezért is külön öröm a város számára, hogy egy napelem rendszer telepítésére elnyertünk egy jelentős összegű pályázatot, de itt nem szeretnénk megállni, további fejlesztési beruházások is tervben vannak” – mondta el Füzesséri József, Szikszó város polgármestere.

A II. Rákóczi Ferenc út 33. szám alatt, önkormányzati területen lévő töltőoszlop elvileg a nap 24 órájában bárki számára, így az átutazó közönségnek is elérhető, bár a töltés indításához az egyik helyi képviselőnél lévő RFID kártya is szükséges. A töltőoszlop a budapesti oszlopokhoz hasonlóan csak a csatlakozási ponttal rendelkezik, a kocsival való összeköttetéshez a kábelt az autósnak kell vinnie.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülések élen járnak a megújuló energiák közlekedésben való hasznosítása terén. Az ELMŰ-ÉMÁSZ miskolci villanyautó töltője mellett a szomszédos Bükkaranyos határában egy szélkerékből táplált CHAdeMO rendszerű 500V/125A-es villámtöltő, a településen pedig egy egyszerű gyorstöltő állomás is található. Így a szikszói megvalósításhoz hasonlóan a bükkaranyosi önkormányzat is megújuló forrásból táplált elektromos autót használ a közösségi feladatok ellátásához.

Címkék
Hozzászólások