- 2015. június 7., 17:44
A GE ecoROTR szélturbinája hatékonyabb a többinél, így olyan helyeken is megépülhet, ahol mások nem.
Hirdetés

Egyelőre a GE kísérleti telepén, a kaliforniai Mojave sivatagban működik a 300 méter magas tornyon lévő ecoROTR: kifejlesztéséhez az vezetett, hogy növelni szerették volna a turbinák maximális teljesítményt. A rotorlapátok méretét viszont nem növelhették tovább: az óriási lapátokat gyártani, szállítani és felszerelni is nehéz.

Először még fogpiszkálóból és purhabból állt az ecoROTR közepe, amelynek tányérja a lapátok nagyobb nyomatékot kifejtő részeire tereli a szelet – középen ugyanis szinte semmi nem hasznosul. Így akár 3% is lehet a hatásfok növekedése, ami egy szélerőmű-farmon bizony nem kevés. A GE a szélcsatornában végzet kísérletek után valós modellen gyűjt adatokat. Nemcsak a lapátok előtti kupola, hanem a torony is térhálós, műanyag fóliával borított szerkezet.

A kísérleti modell teljesítménye 1,7 megawatt, ez a GE eszközei közül a legerősebb. Mivel a szerkezet térhálós, a darabjai hagyományos konténerekben is elférnek, ezért a világ olyan tájaira is elszállítható és helyben összeszerelhető, ahová eddig az egészben lévő tornyokat semmilyen módon nem tudták felvinni.

Címkék