- 2015. június 8., 14:00
A nyár végén az ország egyes területein az analóg kábeltévé sugárzást teljesen leváltja a digitális szolgáltatás.
Hirdetés

A helyi tévécsatornákat nem érintő, fokozatosan végrehajtott váltás a meglévő szolgáltatások havi díjában és csatornakínálatában nem jelent majd változást, viszont mindenki számára kötelező érvényű lesz. Az ügyfelek elvileg nem járnak rosszul, hiszen a digitális műsortovábbítás jobb kép- és hangminőséget jelent, valamint extra szolgáltatások megjelenését. Az adás kódolatlan lesz, így azokkal a tévékkel, amelyekben van DVB-C tuner (és MPEG-4 támogatás), kódkártya nélkül is lehet majd fogni a műsorokat; vagyis még set-top-boxra sem lesz szükség. A csak Scart, vagy RCA csatlakozóval ellátott (lényegében hagyományos képcsöves) tévékészülékkel rendelkezőknek viszont kelleni fog az extra doboz – ezt természetesen a Telekom ingyenesen biztosítja az érintettek számára.

A digitális csomagra való átállás a felhasználók számára nemcsak jobb minőséget, hanem nagyobb kényelmet is jelent, hiszen megjelenik például az elektronikus műsorújság (EPG) és a gyerekzár, az arra alkalmas tévékkel pedig még a felvételi lehetőség is. Ugyanakkor hátrány lehet, hogy a több tévét használó háztartásoknál minden készüléknek támogatnia kell a DVB-C tunert. Vagy minden tévé mellé telepíteni kell a set-top-boxot – a Telekom háztartásonként viszont csak egyet fog adni ingyen, ha ennél több kell, akkor a további egységeket meg kell majd vásárolni.

Az analóg-digitális átállás augusztus 1-jén kezdődik az érintett települések esetében – hogy ez az ország mely területeit jelenti, azt egyelőre még nem lehet tudni. A digitális átállással kapcsolatos részletes információ, ütemezés 2015. július közepétől lesz elérhető a www.telekom.hu/digitalisleszek oldalon (amely egyelőre viszont még nem élő).

A Telekom felhívja az érintett felhasználók figyelmét, hogy az analóg szolgáltatás lekapcsolása után a csatornákat csak digitális úton lehet majd fogni, így a Telekom azt kéri az érintettektől, hogy még a fenti időpont előtt hangolják be készülékeiket az új kiosztásnak megfelelően, és/vagy gondoskodjanak a set-top-box beszerzéséről.