- 2015. június 23., 12:11
Az SSD-k már most is nagy népszerűségnek örvendenek, és olcsók is – de még nem eléggé.
Hirdetés

Manapság már 25-30 ezer forintért lehet 256 GB-os SSD-t vásárolni, vagyis az a kapacitás, ami egy átlagos felhasználónak már elég, ennyibe kerül. Nem véletlen, hogy egyre több az olyan notebook és asztali gép, amelyben a klasszikus HDD helyett SSD teljesít szolgálatot – azonban a technológia azok számára, akik nagy mennyiségben tárolnak adatokat, még mindig nem reális alternatíva. Ennek oka az, hogy fajlagosan egy SSD még mindig tízszer annyiba kerül: a fent említett összeg akár egy 2 TB-os HDD vásárlásához is elegendő, ezért nem kérdés, hogy aki mondjuk Full HD filmeket gyűjt, az melyik megoldást fogja választani.

A NAND chipeknél azonban átalakulóban van a technológia; hamarosan elterjedhetnek a 3D chipek. Ezek felépítése annyiban különbözik a ma megszokottól, hogy több réteg kerül egymásra – így egységnyi területen többszörös adatmennyiség tárolása lesz megoldható. A várakozások szerint ez annyira lenyomhatja az SSD-k árát, hogy azok teljesen azonos szintre kerülhetnek a hasonló kapacitású merevlemezek árával. Vagyis 25-30 ezer forintért 2 TB-os SSD-t lehet majd vásárolni; és a legjobb az egészben az, hogy mindez akár már jövőre bekövetkezhet.

A nagyobb kapacitású és olcsóbb meghajtók gyártására a vállatok is készülnek, a SanDisk például már bejelentette, hogy az év végére 8 TB-os megoldásban gondolkodik, jövőre pedig 16 TB-os modellt szeretne piacra dobni.

Amennyiben valóban lesz modellváltás, az a klasszikus merevlemezgyártókat viszont elég érzékenyen érintheti. Jelenleg sem a Seagate sem a Western Digital nem rendelkezik olyan SSD-vel, amely az otthoni felhasználóknak készült; és egy év alatt nehéz is lenne váltani. Ráadásul, ha a dolog sikerülne is, még akkor is ott lenne nehezítő tényezőként, hogy az SSD-k piacát nem kettő gyártó uralja, hanem több tucat.

Címkék