- 2015. július 15., 12:29
Senki sem tudja, hogy hány bőrt lehet lehúzni a Commodore névről - a legújabb, amivel próbálkoznak, egy telefon.

Sokan táplálnak nosztalgikus érzelmeket a Commodore iránt – végül is egy egész generáció nőtt fel a kanadai cég 64-es számítógépén, illetve az Amiga vonalon. Az eredeti cég azonban 1994-ben csődbe ment, a márkanév pedig egy floridai vállalat birtokába került, akik többféle módon is megpróbáltak már pénzt csinálni ebből. Körülbelül négy éve például egy, a klasszikus C64-re emlékeztető házba épített, igen komoly masinával léptek piacra, de kirobbanó sikert egyik próbálkozás sem aratott, és a Commodore USA is becsukta kapuit. Jelenleg egy olaszok által az Egyesült Királyságban alapított cégnél van a márkanév, az első próbálkozásuk pedig egy okostelefon, PET néven.

A PET egyébként az eredeti Commodore 1977-es terméke volt, 1 MHz-es processzorral, szöveges kijelzővel – ez volt az alapja a C64-es termékvonalnak is. A mostani PET persze teljesen más: 5,5 colos, FHD felbontású kijelzője, nyolcmagos MediaTek SoC-je (1,7 GHz-es frekvenciával) és 3000 mAh-s akkumulátora van. Kamerája 13 Mpixeles és két SIM kártya fogadására képes. A Commodore örökséget a logón túl az előre telepített VICE C64 és Uae4All2-SDL Amiga emutlátorok jelentik, illetve a gyártó ígérete szerint egy sor legendás játék is elérhető lesz rajta.

Az elsőként Németországban, az olaszoknál, a franciáknál és Lengyelországban forgalomba kerülő PET több verzióban is elérhető lesz: a legolcsóbb modell (300 dollár körül) 16 GB háttértárat és 2 GB RAM-ot kap majd, míg a nagyobb 3 GB RAM-mal és 32 GB háttértárral jön (ez 365 dollár körüli áron).

Hozzászólások