- 2015. augusztus 4., 17:13
Az Intel és a Micron közösen fejlesztette ki a RAM és az SSD előnyeit egyesítő memóriát.
Hirdetés

A 3D XPoint a cégek állítása szerint akár ezerszer is gyorsabb a jelenlegi SSD tárolókban lévő memóriánál, amely a jövő évben már piacra is kerül. Az Intel szerint a 3D XPoint egy új lépcsőt jelent az adatok tárolása terén, hiszen szinte olyan gyors, mint a RAM, a beleírt adatokat viszont kikapcsolás után is megőrzi. A tervek szerint ez a fajta memória nem fogja leváltani egyik említett tárolót sem: a kettő között fog elhelyezkedni, és az egyre növekvő adatmennyiség kezelését segíteni. Vele például készíthető olyan szerver, amelyik egy 8K-s videót pufferelés nélkül továbbítani tud, vagy olyan gépet, ahol sok adatot kell beolvasni a bootolás folyamán. Konzoloknál is hasznos lehet, a játékot nem kell majd menteni, de az Intel szerint a nagy piaca a szerverfarmok üzemeltetőinél lesz: ugyanakkora befektetéssel sokkal több felhasználót ki tud majd szolgálni egy ilyen adattárolóval felszerelt szerver.

Hogyan működik? Egy cella egy bitet tárol, a rácsban pedig közvetlenül hozzá lehet férni. Eddig olyan, mint bármilyen memória. Viszont minden egyes cellához tartozik egy másik, a „selector” (választó), amelynek állapotával állítani lehet, hogy a memóriacellát írni vagy olvasni akarjuk. Az üzemmód beállítása feszültségvezérelt, a memória pedig nem feszültségszinttel, hanem ellenállással (vezetőképességgel) tárolja az adatot. A cella vagy vezet, vagy szigetel. A 3D XPoint felépítése egyszerű, gyártani már nem annyira; éppen ezért drága is, így velünk marad még egy darabig a RAM és az SSD is. Nagy előny ugyanakkor, hogy a 3D XPoint élettartama is nagyobb, mint az SSD-kben használt flash memóriáé.

A jövőben, ha kellően olcsó lesz a 3D XPoint-memória, akkor már teljesen más működésű számítógépeket fogunk használni – és nem azért, mert csak addigra lesz kész, hanem azért, mert ez a fajta adattárolás több lehetőséget is magában hordoz.

Címkék
Hozzászólások